Zottegem: fietsactiviteiten voor jong en oud als aanzet naar het BK wielrennen op 23 juni

Uiteraard moet het Belgisch kampioenschap wielrennen zelf op zondag 23 juni dé apotheose worden, maar in de aanloop naar deze Zottegemse wielerhoogdag worden ook al in de komende weken verschillende activiteiten georganiseerd voor jong en oud, koersfanaat of niet, helemaal in het teken van fietsen.

  • Voor de allerkleinsten wordt op zaterdag 1 juni in de feestzaal Bevegemse Vijvers het BK loopfietsen ingericht: voor peuters van 1,5 jaar tot 3 jaar op een eenvoudiger parcours, voor 4- en 5-jarigen op een parcours met hindernissen. Naast de pret van hun eerste ‘wielersucces’ zullen ze allemaal ook beloond worden met een fietsnummer, een diploma, een medaille..
  • Kleuters die de loopfietsjes ontgroeid zijn (geboortejaar 2021, 2020, 2019 of 2018), kunnen meedoen aan één van de vijf sessies ‘Kijk ik fiets!’ op woensdagnamiddag 22 of 29 mei, 5 of 12 of 19 juni in de sporthal Bevegemse Vijvers. Ervaren instructeurs leren hen stap voor stap, op eigen tempo en op een speelse manier fietsen en elke kleuter krijgt bovenop een leuk gadget.
  • In alle klassen van de plaatselijke lagere scholen mogen leerlingen tot 30 mei hun creativiteit de vrije loop laten rond het ontwerpen van een wielertruitje. Het ontwerp dat het meest in de smaak van de jury valt, wordt daarna gedrukt op T-shirts als echte supportersoutfits voor alle leerlingen van de winnende klas.
  • Op vrijdag 24 mei van 16 tot 19 uur organiseert het Lejo-team aan jeugdhuis De Muze een wheeliewedstrijd voor ‘fietsacrobaten’. Een jury zal de deelnemers beoordelen op duur, afstand, uitvoering en stijl van de wheelie. Niemand gaat met lege handen naar huis maar voor de beste drie wordt een extra mooie prijs voorzien.
  • Wie benieuwd is naar de Zottegemse wielergeschiedenis, kan er op zondag 16 juni mee op uit trekken langs de Egmont Fietsroute, onder begeleiding van een gids. Vertrek aan het Kasteel van Egmont om 13u30, 14 uur of 14u30. Onderweg wordt ook de inwendige mens versterkt. Deelnameprijs 7 euro.
  • Ook is er als gezinsactiviteit de BK-Route 42, een Geocache Trail van ongeveer 4 km dwars door Zottegem (startpunt Buke). Hiermee kan men nog tot en met zondag 30 juni op eigen houtje een (schatten)zoektocht naar fietsen met telkens nieuwe gps-coördinaten ondernemen.

Info over deze activiteiten is terug te vinden op zottegem.be/bkwielrennen. Om deel te nemen aan het BK loopfietsen, ‘Kijk ik fiets’ en de Egmont Fietsroute is het nodig op voorhand in te schrijven via de website. Inschrijven voor de wheeliewedstrijd gebeurt via de jeugdopbouwwerkers van JOW. Vermelden we tot slot nog dat binnenkort in het straatbeeld ook wielerkunst zal te bewonderen zijn, het resultaat van de cultuurklassen binnen de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst waar in het vooruitzicht van het BK eveneens al het hele schooljaar rond het thema ‘fietsen’ gewerkt wordt.