Kaatje en Gerda vieren vijftien jaar onthaalouderschap: ‘Een onderbetaalde job maar we krijgen tonnen respect.’

Onkerzele. Kaatje Mostien en Gerda Verhulst zijn al 15 jaar onthaalouders. Tijdens die periode hebben ze bijna 100 kindjes opgevangen. Om deze verjaardag te vieren, organiseerden Kaatje en Gerda een tuinfeestje voor alle ouders en kindjes die afgelopen jaren over de vloer kwamen.

‘Zestien jaar geleden was ik zwanger van onze dochter. We waren op zoek naar een onthaalouder. Ik zag het niet goed zitten om mijn dochter weg te brengen, daarom ben ik zelf als onthaalouder begonnen’, getuigt Kaatje. Ze krijgt daarbij steun van Gerda, die halftijds in Brussel werkt en de andere helft van de tijd kinderen mee verzorgt.

Respect en waardering
Kaatje en Gerda hebben in de Onkerzelestraat een ruime woning. ‘De kindjes worden in de living opgevangen. Op de eerste verdieping hebben we verschillende kamers waar de kinderen kunnen slapen’, aldus Kaatje. Daarnaast hebben ze nog een ruim terras en een grote tuin met schommels en glijbanen. Een paradijs voor de kleintjes. ‘We vangen maximum 8 kindjes per dag op. Daarmee hebben we onze handen al vol. ‘Meer kunnen we er niet opvangen, ook al zijn er wachtlijsten.’

‘De job is vast en zeker onderbetaald, maar we steken er ons hart en ziel in. We hebben ook altijd mensen over de vloer gehad die heel veel respect hadden voor onze job en voor alles wat we voor hun kinderen doen. Bovendien hebben we steeds kunnen rekenen op hun vertrouwen en dat compenseert heel veel.’ Maar zeker niet alles.

Kaatje en Gerda krijgen van Ferm Kinderopvang een vaste vergoeding, maar daarmee moeten ze ook hun investeringen en aankopen financieren. Voor acht kindjes heb je immers bedje en heel wat andere spullen nodig. Bovendien moet je een groot huis hebben om de peuters op een comfortabele manier op te vangen.

Met acht bengels hebben Kaatje en Gerda de handen vol. ‘We houden er wel de hand in. Er gelden regels waar iedereen zich aan moet houden. Liefdevol, maar streng. De kinderen weten goed waar de grenzen liggen.’

Een boodschap voor de minister
Kaatje en Gerda hebben er heel veel vrienden aan overgehouden. ‘We zien nog steeds ouders en kinderen die het eerste jaar bij ons kwamen. Het voordeel van deze job is dat onze vriendengroep alsmaar groter wordt’, weet Gerda.

Gerda en Kaatje hebben voor de volgende minister van Welzijn een duidelijke boodschap: ‘In plaats van steeds de regels te verstrengen, is het ook heel belangrijk om eens op de werkvloer te komen kijken hoe het er aan toegaat. Veel van wat van ons wordt verwacht, is praktisch onhaalbaar. Zo moeten we om de tien minuten gaan controleren of de kindjes nog slapen. Uiteraard zijn we heel alert en kijken we om de regelmatig op de kamer, maar om de tien minuten… daar is geen beginnen aan.’

Voor wie meer wil weten, mag gerust contact opnemen via: kaatje.mostien@iclaoud.com

Julien Borremans