Studente (15) klaagt fietsonveiligheid in Zottegem aan: “Waar is de menselijkheid?”

Bronwyn Corthals (15), studente aan OLVC Grotenberge, fietst elke dag met de fiets naar school, ongeacht de weeromstandigen. Maar wat haar dagelijkse rit zou moeten zijn van plezier en beweging, baart haar steeds vaker zorgen. De fietspaden in Zottegem, met name het traject tussen Erwetegem en OLVC Grotenberge, ervaren Bronwyn en vele andere fietsers als onveilig.

“Het is vooral het kruispunt van de Jasmijnstraat met de Tweekerkenstraat en de oversteekplaats op de Langestraat die voor problemen zorgen,” vertelt Bronwyn. “Auto’s rijden hier veel te hard en stoppen vaak niet aan de oversteekplaats. Zelfs als ik al halverwege het eerste baanvak ben, rijden ze soms gewoon door op het tweede baanvak.”

Om de ernst van de situatie te benadrukken, heeft Bronwyn samen met haar vader het aantal auto’s geteld die doorrijden zonder te stoppen. “Op een bepaald moment telden we 15 auto’s op rij die gewoon door gas gaven,” deelt ze geschokt mee. “We weten dat het hier officieel geen verplichting is om te stoppen, maar waar is de menselijkheid? Zijn we tegenwoordig allemaal zo gehaast dat we het niet meer kunnen opbrengen om even te wachten voor een fietser?”

Bronwyn pleit dan ook dringend voor meer aandacht voor fietsveiligheid in Zottegem. “Voordat er hier ernstige ongelukken gebeuren, moet er echt iets veranderen.” Extra controles op snelheid, duidelijke markeringen voor fietsers en sensibilisatiecampagnes voor automobilisten zijn broodnodig. “We moeten er samen voor zorgen dat onze fietspaden veilig en comfortabel worden voor iedereen.”