Week van de bij Van 26 mei tot 2 juni 2024

Honing slingeren bij OLV Ter Veldbloemen

Gisteren woensdag konden de bewoners van de Veldbloemen kijken hoe de imker honig van zijn bijen oogst. Honing zelf maakt de imker niet zelf ,het zijn de bijen die het die de nectar omtoveren tot de zoete honing. Bijen gaan hiervoor de nectar uitdampen dus er voor zorgen dat het overvloedige vocht uit de nectar verdwijn. Zij doen dit door de het druppeltje nectar heen en weer te laten rollen op hun lange tong terwijl andere bijen een luchtstroom op gang brengen via hun vleugels . Terzelfder tijd worden ook de enzymen bijgevoegd via de honingmaag .

Er werd honing geslingerd en geïnteresseerden konden een kijkje nemen hoe dit gebeurt.   Honing slingeren is een methode om de bijenwas en eventuele onzuiverheden te scheiden van de vloeibare honing. Dit proces vereist tijd en geduld, en wordt zorgvuldig uitgevoerd om de kwaliteit van de honing te behouden. De tijdsduur van het slingeren van honing varieert per seizoenshoning.

Het ontzegelen, eerst moeten we de gesloten cellen ontdoen van de wasdekseltjes, daarna werden de honing raderen per 3 in het slingertoestel geplaatst, de honing wordt middels centrifugale kracht uit de cellen van de raat geslingerd. De honing raden worden terug in de bijenkast geplaatst.   De uit geslingerde honing loopt via een dubbele zeef. Eenmaal de honing geslingerd komt die in de honingrijper terecht , de imker gaat van dan af de honing regelmatig roeren. Door het roer proces worden er kleine kristallen gevormd waardoor een smeurrige en zachte honing ontstaat .Als de honing aldus gereed is, wordt zij in de potten gedaan.

Smakelijk

de campagne

Dit jaar richt “Week van de Bij” zich op alle bestuivers. Naast bijen en hommels zorgen ook dag- en nachtvlinders, zweefvliegen, kevertjes en heel wat andere insecten voor de bestuiving van planten. Met onze acties moedigt het Departement Omgeving gemeentebesturen, bedrijven en burgers aan om zich in te zetten voor een betere leefomgeving voor alle bestuivers. Week van de bij gaat dit jaar ook samen in zee met de actie “Maai Mei Niet”, een initiatief van Knack. Je eigen bloemrijk gazon is een restaurant voor bijen, vlinders en veel andere dieren. Klaver en paardenbloemen worden door veel mensen bestreden in het gazon, maar zijn belangrijke voedselbronnen voor bijen, hommels en vlinders. Doe mee met de actie en tel bloemen. Meer info lees je op de website van Maai Mei Niet