Eichem, Meerbeke, Denderwindeke, Pollare en Aspelare verwelkomen prachtige kerkuilen

Natuurpunt Ninove en de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen hebben op vijf verschillende locaties in Ninove twintig uilskuikens geringd. Dat is volgens Natuurpunt Ninove een recordaantal voor stad Ninove. “De gegevens worden geregistreerd en gebruiken we voor wetenschappelijk onderzoek”, vertelt Wim D’Haeseleer van de Kerkuilwerkgroep Vlaanderen. Schuur woonhuis Eichem: vier jongen, kerk Eichem: drie jongen, kerk Pollare: vijf jongen, Molen Denderwindeke: vier jongen en boerderij Aspelare: vier jongen. Een andere locatie in Meerbeke is gekend, maar is niet toegankelijk voor controle.

Kerkuilen
®Sophie Richez – drie kerkuilen in de kerk voor Eichem

Joachim De Maeseneer, Coördinator kerkuilen Ninove: “Dus vij locaties in Ninove gecontroleerd met in totaal 20 uilskuikens. Wat een groot succes is en een record voor Ninove. Dankzij de inspanningen van de Kerkuilenwerkgroep en andere natuurverengingen die nestbakken plaatsen doet de kerkuil het goed tegenwoorden en deze positieve tendens zien we ook in Ninove. Buiten één jong dat nog te klein was, kregen alle jongen een ring rond hun poot voor wetenschappelijk onderzoek. Als ze de uil nadien dood terugvinden of zien weten we waar de uil vandaan komt. Dus welke afstanden leggen ze af en hoe oud worden ze in het wild zijn vragen dat we hiermee kunnen beantwoorden.

Deze kerkuilbakken in Ninove worden opgevolgd door de kerkuilenwerkgroep en Natuurpunt Ninove. Met dank aan de privépersonen, de kerkraden, de molenaars en de landbouwers.

Op verschillende locaties kwamen geïnteresseerden kijken naar de uilskuikens, buren, mensen van de kerkraden… en zo ook een groep van vzw de Okkernoot die kwam kijken in de molen van Denderwindeke.”

wegen van de kerkuilen
®Sophie Richez – wegen van de kerkuilen
ringen van de kerkuilen
®Sophie Richez – ringen van de kerkuilen
Kerkuilen
®Sophie Richez – meten van de kerkuilen