Oosterzele motiveert inwoners om 30 dagen de wagen minder te gebruiken

Lokaal bestuur Oosterzele neemt deel aan ‘30 Dagen Minder Wagen’. Het spoort haar inwoners, medewerkers en mandatarissen aan om de auto meer te laten staan en zich op een duurzame manier te verplaatsen. Wie op een duurzame manier naar een van de gemeentelijke locaties komt, spaart stempels voor een gadget.

30 Dagen Minder Wagen is een campagne van het Netwerk Duurzame Mobiliteit. Lokaal bestuur Oosterzele moedigt een hele maand iedereen aan om zoveel mogelijk duurzaam de weg op te gaan via verschillende acties.

Stempelkaart

 Vanaf 3 juni delen verschillende gemeentelijke locaties stempelkaarten en stempels uit aan personen die te voet, met de fiets, het openbaar vervoer, via carpool, met de deelwagen of op een andere duurzame manier naar de locatie komen.

Een stempelkaart en stempels verzamelen kan in gemeenschapscentrum De Kluize, de sporthal, het gemeentehuis, de bibliotheek en het OCMW. De stempelkaart is vol als ze drie stempels telt. Een volle stempelkaart mag drie dezelfde stempels bevatten.

Wie een volle stempelkaart heeft, mag die afgeven bij de locatie van de laatste stempel. Als ruil daarvoor krijgt de persoon een fietsgadget cadeau. De gadgets zijn beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Interne acties

Met de actie spoort Oosterzele niet enkel inwoners, maar ook medewerkers en mandatarissen aan om de wagen meer te laten staan. Medewerkers dagen elkaar in teams uit om zoveel mogelijk zonder wagen naar het werk te komen. Gemeenteraadsleden geven het voorbeeld en verplaatsen zich op een duurzame manier naar de gemeenteraad van 4 juni.

Burgemeester Johan Van Durme en schepen Orville Cottenie zijn ambassadeurs van de actie. Burgemeester Johan Van Durme: “Meer samen fietsen is veel gezonder voor geest en lichaam dan alleen met de auto.” Schepen Orville Cottenie vervolgt: “Ik neem deel onder het motto: vele kleintjes maken een groot. Al is mijn inspanning nog zo klein. Alles wat men doet voor een beter milieu is een stap in de juiste richting.”

Registratie 30dagenminderwagen.be

Inwoners die de uitdaging aangaan om zich duurzamer te verplaatsen, kunnen zich registreren op de website www.30dagenminderwagen.be. Ze maken zo kans op verschillende prijzen en helpen Oosterzele in de ranking van gemeenten.