Wereldfietsdag: Groen Merelbeke-Melle applaudisseert voor fietsers én veilige fietsinfrastructuur

Groen zette op 3 juni, Wereldfietsdag, de fietsers in de bloemetjes. Op meer dan 100 plaatsen in Vlaanderen  applaudisseren Groen kandidaten en vrijwilligers voor alle mensen die langsfietsen. Ook in Merelbeke-Melle. Want ondanks de stijging van het aantal fietsers, blijven de investeringen in betere fietsinfrastructuur achterwege.

Fietsen zit nog steeds in de lift. Bijna 1 op de 5 verplaatsingen in Vlaanderen gebeurt met de fiets, bij scholieren en het woon-werkverkeer is dat bijna 1 op 3. En het blijft jaar na jaar stijgen. Daarnaast evolueert ook het soort fietsen. Er zijn meer en meer bakfietsen, speedpedelecs,… Maar het beleid van de Vlaamse regering, bleef achterwege. Dé voorwaarde om het fietsgebruik de hoogte in te jagen, is het verhogen van de fietsveiligheid en fietscomfort, door volop te investeren in fietsinfrastructuur.

Dat vindt ook Groen Merelbeke-Melle, en daarom voerden ze vandaag actie. In Merelbeke stonden Groen kandidaten Stefaan Van Hecke (fractievoorzitter Groen Merelbeke) en Isabel Thys aan de Fraterstraat, net voor de brug over de Vaart. Hun actie was een duidelijk signaal voor een veiligere fietsinfrastructuur. “Hoewel de situatie voor fietsers fel verbeterd is op en onder de brug aan de Vaart, kan het beter, ook elders,” meent Stefaan Van Hecke. “Over het algemeen moeten fietspaden duidelijker en breder zijn, zeker waar er tweerichtingsverkeer is, en moeten oversteekplaatsen zichtbaarder zijn voor gemotoriseerd vervoer!”
Ook in Melle was Groen van de partij. Kandidaten Kathleen Snyers (fractievoorzitter Groen Melle), Tijl De Witte en ook Mathieu Van Lancker applaudisseerden aan de nieuwe fietsstraatrotonde in Melle Vogelhoek. Groen Melle kaartte er recent de onduidelijke en gevaarlijke signalisatie van de fietsstraat aan. Inmiddels zijn er opnieuw wijzigingen aangebracht. “We zien vanop de eerste rij dat die recente wijzigingen voor nog meer onduidelijkheid zorgen,” zegt Kathleen Snyers, “Wij vragen daarom nogmaals aan het bestuur: kies voluit voor de veiligheid van de fietser, ga voor een volwaardige fietsstraat inclusief signalisatie, zaai geen twijfel en wees duidelijk!