GAIA roept op om op zondag 9 juni niet op de CD&V te stemmen

Fernand Van Trimpont: ‘De persoonlijke agressieve campagne van GAIA is heel erg onder de gordel’.

GAIA is er niet over te spreken dat CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zijn hond Pamuk – een chowchow – in de verkiezingsstrijd gooit om campagne te voeren. Fernand Van Trimpont beklaagt de agressieve persoonlijke campagne van de dierenorganisatie en wijst erop dat dierenrechten voor de partij wel degelijk belangrijk zijn. Dat er tijdens Krakelingen geen kleine visjes meer worden gedronken, steekt bij de CD&V’er.

Grondwet
GAIA roept in een pamflet op om voor de verkiezingen van 9 juni niet te stemmen voor de CD&V omdat Sammy Mahdi zijn hond Pamuk gebruikt om campagne te voeren. ‘Maar wanneer het gaat om de rechten van zijn hond, dan laten hij en zijn partij Pamuk vallen als een steen’, schrijft de dierenorganisatie in een pamflet.

Het steekt bij GAIA dat de CD&V systematisch tegen alle vooruitgang voor dieren in België stemt. ‘Ze houden positieve maatregelen voor dieren tegen en stemden tegen een plaats voor dieren in de Grondwet.’ Bovendien heeft de partij er bewust voor gekozen om haar standpunten over dierenwelzijn niet aan GAIA kenbaar te maken.

Fernand Van Trimpont

De CD&V stemde volgens GAIA trouwens tegen de Vlaamse Codex Dierenwelzijn. Deze codex wil de regels aanscherpen en bevat nieuwe bepalingen. Zo is het voortaan verboden dat er tijdens Krakelingen nog levende visjes worden gedronken.

Onder de gordel
Fernand Van Trimpont – die als lijstduwer op de federale lijst van CD&V staat – betreurt de agressieve campagne van GAIA. ‘Wij vinden dierenrechten belangrijk, maar vinden dat dit niet via de Grondwet door rechters bepaald moet worden, maar door de politiek. Dat GAIA dan zo’n agressieve persoonlijke campagne voert, is wel heel erg onder de gordel. We hebben dat ook aan GAIA laten weten, maar helaas geen antwoord op gekregen.’

‘Ons partijprogramma heeft echter een duidelijk stuk over dierenwelzijn staan, dat duidelijk stelt dat dieren gevoelens hebben. Dat verleent dieren geen rechten, maar het verplicht mensen wel tot een zorgzame omgang met dieren. Dieren mogen uiteraard geen onnodige pijn lijden. Dierenmishandeling moet uiteraard verboden en strafbaar zijn en blijven’, vult Fernand Van Trimpont aan.

‘CD&V was de enige partij die zich in de commissies van het Vlaams parlement verzet heeft tegen het verbod op visjesdrinken tijdens het eeuwenoude Krakelingenfeest – waarbij er kleine voedervisjes worden gedronken – iets wat in de toekomst niet meer zou mogen. Misschien speelt dit ook mee bij GAIA?’

Julien Borremans