Wegenwerken voor nieuwe sociale woonwijk in Velzeke

Al langer werd bekendgemaakt dat de Sociale Huisvestingsmaatschappij Vlaamse Ardennen en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen de handen in elkaar geslagen hebben voor de ontwikkeling van een nieuwe sociale woonwijk aan de Zwartestraat (tussen de Terracottastraat en Provinciebaan/Velzekestraat) in Velzeke. De plannen hiervan voorzien de bouw van twee meergezinswoningen met elk twaalf entiteiten die zullen verhuurd worden, en daarnaast komen er ook nog veertig sociale koopwoningen en twaalf huurwoningen, zowel halfopen woningen als rijwoningen. Telkens worden ook parkeerplaatsen voorzien.

Om sluipverkeer in Velzeke-dorp of aan de zuidkant te voorkomen, is het de bedoeling dat de verkeersontsluiting van de nieuwe wijk zal verlopen via de Zwartestraat en verder de Provinciebaan. Met het oog hierop krijgt de Zwartestraat binnenkort een nieuw wegdek in asfalt, met een breedte van 4,90 meter (+ langs weerszijden een platte greppel van 0,30 m en een oprijdbare boordsteen van 0,20 m) zodat tegenliggend verkeer er vlot en veilig kan kruisen. Vooraleer de nieuwe rijweg er komt, wordt eerst ook een nieuw, gescheiden rioleringsstelsel aangelegd voor de aparte afvoer van het afvalwater naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie en van het regenwater naar de Molenbeek. Ook worden een bufferbekken en een buffergracht voorzien.

Met deze wegenis- en rioleringswerken in de Zwartestraat werd gestart op maandag 3 juni en verwacht wordt dat ze zullen duren tot het einde van dit jaar. Tijdens de werkzaamheden zal geen doorgaand verkeer mogelijk zijn en zal er moeten omgereden worden via de Lippenseweg. De uitvoering van de werken is toegewezen aan de firma Ondernemingen Lievens uit Kruishoutem tegen het inschrijvingsbedrag van (afgerond) 610.000 euro waarvan 274.000 euro rechtstreeks ten laste van stad Zottegem.