Zottegem opent eerste loopbaan. Met dank aan AZ Sint-Elisabeth en De Bron

Zottegem heeft haar eerste zogenaamde loopbaan geopend. Een loopbaan is een bewegwijzerde route in de buurt van bedrijvenparken of ziekenhuizen, bij voorkeur in een groen gebied met als doel beweging te stimuleren. Werknemers kunnen er wandelen en lopen tijdens een pauze of voor of na het werk. ZORG-ziekenhuis AZ Sint-Elisabeth en vzw De Bron openden de nieuwe loopbaan gisteren samen met Stad Zottegem en Sport Vlaanderen.

Concept ‘Loopbaan’ zet aan tot bewegen

Sport Vlaanderen heeft ondertussen al 12 loopbanen op de teller staan, waarvan de loopbaan in Zottegem de derde in Oost-Vlaanderen is. Een loopbaan bestaat uit één of meerdere lussen om te wandelen, joggen en lopen. De loopbaan ZORG bestaat uit drie lussen van 600 m, 2,2 km of 5,2 km. Het startbord in de Marie Popelinstraat geeft de verschillende routes aan, waarbij elke route een andere kleur krijgt. De werknemers van het AZ Sint-Elisabeth en vzw De Bron kunnen deze routes tijdens hun pauze en voor of na het werk wandelen of lopen. Zo geven we onze medewerkers niet alleen extra impulsen om te bewegen, we nodigen hen ook uit om de loopbaan te gebruiken voor lunchwandelingen en wandelvergaderingen. Naast de medewerkers van beide vzw’s kunnen ook de bewoners van vzw De Bron en bij uitbreiding de bevolking van de stad en omstreken genieten van een wandel- of looproute langs prachtige groene wegen.

Samenwerking leidt tot succes

Een jaar geleden gingen Sport Vlaanderen, vzw De Bron en AZ Sint-Elisabeth rond de tafel zitten met hun plannen rond de opstart van een loopbaan. Samen met de sportdienst van de stad Zottegem werden de routes bepaald en afgestemd met alle betrokken partijen. Sport Vlaanderen coördineerde het project en voorzag een basispakket met een startbord, palen en bewegwijzeringsplaatjes. Een samenwerking die we, na de test van de routes, een groot succes kunnen noemen. Na de officiële inhuldiging vandaag werd de loopbaan immers meteen ‘ingelopen’ door heel wat medewerkers van AZ Sint-Elisabeth en De Bron, vergezeld door enkele bewoners van vzw De Bron. Verschillende groepjes wandelden of liepen één van de drie parcours. Tot slot genoten de aanwezigen ook van een lunch die verzorgd werd door de Voedingsdienst van het AZ Sint-Elisabeth en vzw De Bron.

Roland De Bosscher, directeur Facilitair Departement AZ Sint-Elisabeth en gedelegeerd bestuurder bij vzw De Bron:

“Met loopbaan ZORG willen we naast onze eigen medewerkers, bewoners en patiënten ook mensen uit de buurt stimuleren om gebruik te maken van de routes. Dit symboliseert de dynamiek die we nastreven op de campus waarbij mensen elkaar kunnen ontmoeten in een aangename en groene omgeving. Later dit jaar bouwen we hieraan verder met de opening van een buitenfitnessruimte en de opstart van volkstuinen.”

Christophe Caluwé, Sport Vlaanderen

“Met de loopbanen willen we werknemers vlak bij hun werkplek de mogelijkheid geven om te bewegen en te sporten. Fittere werknemers zijn betere werknemers, daar zijn we rotsvast van overtuigd. Samen sporten voor, tijdens of na het werk brengt collega’s dichter bij elkaar. Het helpt de teamspirit vooruit en draagt bij tot een betere gezondheid van de werknemer.”