Leerlingen en leerkrachten van Freinetschool staan letterlijk op straat

Stadsbestuur levert geen vergunning af om hoeve in Zarlardinge te verbouwen tot een school

Geraardsbergen. Keerpunt – de Freinetschool voor secundair onderwijs – krijgt geen omgevingsvergunning om een school te organiseren in een voormalige hoeve in Zarlardinge. Volgens het stadsbestuur is de straat te verkeersonveilig om onderwijs te organiseren. De medewerkers van de Freinetschool kijken uit naar een ander gebouw, wat geen gemakkelijke opdracht is zo dicht tegen het einde van het schooljaar.

Keerpunt zit momenteel in het oude postgebouw in het centrum van de stad. Dit gebouw moet wijken voor appartementen. De medewerkers van Keerpunt zijn daarom op zoek naar een ander gebouw waar ze onderwijs kunnen organiseren. Dit valt niet mee. Uiteindelijk kon Keerpunt een optie nemen op een oude hoeve in de Watermolenstraat te Zarlardinge.

Maar de buurt tekende verzet aan. Ter hoogte van het pand zijn er in geen honderden meters aangelegde voet- of fietspaden, ‘waardoor leerlingen te voet en met de fiets de weg moeten delen met auto’s, die het meestal niet nauw nemen met de geldende snelheidsbeperking van 50km/uur. Bovendien is de Watermolenstraat een verbindingsweg met veel vrachtverkeer, zelfs boven 7.5 ton. Ook zware landbouwvoertuigen razen frequent door de Watermolenstraat’, klonk het bij de bezwaarindieners.  ‘Het aanleggen van een bushalte op een veilige manier is onmogelijk.’

Dat het stadsbestuur zolang wachtte om het slechte nieuws kenbaar te maken steekt bij Keerpunt. Niettegenstaande verschillende adviezen positief waren, zette de dienst Mobiliteit omwille van bovenvermelde redenen het licht op rood. De functiewijziging van hoeve naar school werd door de dienst Stedenbouw negatief geadviseerd. Het stadsbestuur volgde dit advies.

De school is al een tijdlang op zoek naar een geschikte locatie. ‘We zijn de afgelopen jaren tevergeefs op zoek gegaan naar een geschikt gebouw. We ondervonden daarbij veel weerstand. In het centrum van de stad ligt dat voor ons heel moeilijk omdat we het contact met de natuur heel belangrijk vinden’, klinkt het bij Keerpunt.

Momenteel is er geen alternatief. Het oude postkantoor kan de school nog een tijdje gebruiken. Daarna staan de leerlingen en leerkrachten letterlijk en figuurlijk op straat.

Julien Borremans

Lees ook:

Freinetschool hoopt in boerderij onderwijs te organiseren. ‘Buurtbewoners met verstomming en ongeloof geslagen.’