Steeds meer bomen, bermen en sloten verdwijnen en dat is een probleem. De gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele en Gavere bundelen de krachten en werkten samen een nieuw subsidiereglement uit. “Deze kleine landschapselementen zijn erg belangrijk voor het behoud van de natuur- en landschapswaarde in onze gemeenten.”
“Er is nood aan meer verbinding, ook in ons landschap”, klinkt het. “Het Rodelandproject bood een mooie opportuniteit om opnieuw de krachten te bundelen. Het resultaat is één subsidiereglement voor het behoud en beheer van kleine landschapselementen voor de vier gemeenten Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele.”
Herstel van landschappelijke verbindingen
Kleine landschapselementen (of KLE’s) zijn precies wat hun naam doet vermoeden: kleine natuurlijke elementen in het landschap zoals (knot)bomenrijen, houtkanten, hagen, heggen, solitaire bomen, hoogstamboomgaarden, bermen, dijken, holle wegen, poelen, sloten, waterlopen… “Ze zijn typisch Vlaams, maar helaas verdwijnen ze uit ons straatbeeld. Nochtans hebben ze een grote impact op ons ecosysteem. Zo zijn ze goed voor het klimaat en vormen ze een landelijke verbinding tussen grotere bos- en natuurgebieden, onmisbaar voor dieren en planten dus.”
Beter afgestemd op de noden
Het vorige subsidiereglement van Merelbeke dateert uit 2001 en dat van Melle uit 2011. Een grondige update drong zich op. “De bestaande premies werden onder de loep genomen en beter afgestemd op de noden. Zo geven we hogere premies, maar beperken we het aantal maatregelen.” De premies richten zich op grotere groengebieden en minder op woonzones. Nieuw is de vergoeding voor bloemrijke akkerranden. De poelen werden dan weer geschrapt omdat deze opgenomen werden in een breder poelenplan.
Vanaf 1 juli
Het nieuwe subsidiereglement gaat in vanaf 1 juli 2024. Het volledige reglement kan je bekijken via de website van de gemeente, daar vind je ook het aanvraagformulier.