Studeren in de kerk van Hillegem: “Het is hier heel stil en inspirerend”

Na de ontrekking aan de eredienst in december 2024, werd de Sint Bartholomeus  op 1 mei officieel aan het lokale bestuur overgedragen. De dorpsraad ging in overleg met verschillende Hillegemse verenigingen en de cultuurraad om een droomkalender op te maken. Doelstelling van deze droomkalender –  Deze ontmoetingsplek in het hart van Hillegem levend houden. Een eerste idee dat nu werkelijkheid wordt, is om de kerk als een studeerkerk in te richten.

Studenten uit Hillegem en groot Herzele die tijdens deze blokperiode op zoek zijn naar een stille studeerplek, kunnen er in juni terecht. Het gaat om een initatief dat werd gerealiseerd door de cultuurraad van Herzele, de dorpsraad van Hillegem, de KWB van Hillegem en het plaatselijke bestuur.

“Ik kreeg een vraag vanuit de cultuurraad en de verenigingen en dorpsraad van Hillegem om de kerk deze maand ter beschikking te stellen van studenten. In de kerk werden wifi en meubilair voorzien. Ik vind dit een prachtig initiatief.” zegt schepen van Cultuur Heidi Knop (Open VLD).

 “Het is hier heel stil en een grote, open ruimte. Dat maakt het makkelijker voor studenten om te studeren, ook omdat de studenten kunnen samen zitten. We willen deze mooie ruimte optimaal benutten. Dit is een mooie aanzet”, vertelt Tina Verstuyft, voorzitter van de dorpsraad. “Op de droomkalender staan nog een aantal activiteiten die we graag nog de komende maanden willen realiseren. Op 25/08 willen we een buurtbrunch organiseren en in september komt er een foto- en verhalententoonstelling. Dit soort initiatieven zijn alleen mogelijk door de inzet van een heleboel geengageerde en enthousiaste buurtbewoners.”

“Studenten kunnen van 1 juni tot 30 juni terecht van 9.00 tot 18.00 voor een rustige en koele studeerplek. In de kerk is het steeds fris en dat kan het studeren op een warme zomerdag zeker wat aangenamer maken. Bij succes, bekijken we of we voor de 2e zitters ook iets kunnen betekenen”, geeft Andy Van Gaver, voorzitter van KWB die dagelijks de kerk zal openen en sluiten, nog mee.