Zottegem: nieuwe kinderopvang in stadsgebouw in Trapstraat

Binnenkort zullen hier vrolijke baby’s en peuters kruipen en rondlopen (…) De herbestemming van dit stadsgebouw is een prioriteit voor het stadsbestuur en hiermee wordt ingespeeld op de stijgende vraag naar extra kinderopvang in onze Egmontstad”: het is intussen al van 2020 geleden dat dit klonk uit de mond van Evelien De Both en Peter Vansintjan als toenmalige schepenen van respectievelijk patrimonium en sociale zaken in verband met een nieuwe kinderopvang die er zou komen in het stadsgebouw aan de Trapstraat waarin vroeger de milieudienst en de administratie van de diensten openbare werken en stedenbouw ondergebracht waren. Na tien jaar leegstand – sinds de ingebruikneming van het Administratief Centrum Sanitary in 2012 – werd inmiddels bijna twee jaar geleden het dak ervan volledig vernieuwd (kostprijs zo’n 102.000 euro). 

Zoals ook het geval is met nog berichten die de laatste tijd rond andere projecten verspreid zijn – en zoals ook in de komende weken en maanden nog kan verwacht worden – zijn de nakende verkiezingen er wellicht niet vreemd aan dat nu gecommuniceerd wordt dat thans in een tweede fase werk gaat gemaakt worden van de verfraaiing van de straatgevel en van de renovatie van de gelijkvloerse verdieping. Naar het zeggen van burgemeester Evelien De Both en schepen van sociale zaken Jenne De Potter zouden deze werken reeds in augustus voltooid zijn, als alles volgens plan verloopt. De grootste ingrepen betreffen het schrijnwerk en het platte dak achteraan het gebouw, de vernieuwing van de elektriciteitsinstallatie alsook de voorziening van een keukenruimte en sanitair op maat van een moderne kinderopvang, Verder wordt de verwarmingsinstallatie afgekoppeld van het aangrenzende gebouw en komt er een ventilatiesysteem.

In een laatste fase volgen dan nog de schilder- en inrichtingswerken alsook de aanleg van een tuin. De (beveiligde) toegang tot de kinderopvang zal overigens ingericht worden via de tuin en een overdekte buitenspeelruimte achteraan het gebouw (kant parking Molenstraat). De kostprijs voor deze volledige renovatie wordt geraamd op 461.750 euro. Voor de opmaak van de plannen werd overlegd met het Steunpunt Kinderopvang van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten. Aanvankelijk was het de bedoeling om het pand aan samenwerkende onthaalouders te verhuren voor de uitbating van een gezinsopvang. Inmiddels kreeg het stadsbestuur echter vanwege het Agentschap Opgroeien uitsluitsel omtrent de toewijzing van 17 gesubsidieerde opvangplaatsen en zal het stedelijk kinderdagverblijf er zelf intrekken.