Brakelaar Stefaan Desmet schrijft misdaadromans Nausikaä en Zwart verleden

In de voetsporen van inspecteur John Six

Bij uitgeverij Partizaan zijn de misdaadromans Nausikaä en Zwart verleden van Stefaan Desmet (Brakel) verschenen. Het zijn de twee eerste paperbacks met hoofdinspecteur John Six in de hoofdrol. Hoewel het universele verhalen betreft, worden diverse cultuurhistorische plekken en monumenten uit Oudenaarde en de rest van de Vlaamse Ardennen op een actieve manier bij de verhalen betrokken. Ook de naweeën van de Tweede Wereldoorlog komen aan bod. Beide boeken kan men bestellen bij de grote internetboekhandels of bij de lokale boekhandelaar.

Inhoud

Nausikaä is een herwerkte en verbeterde versie van het e-book Onderhuids, dat in mei 2023 verscheen.

Op een zaterdagochtend wordt Nausikaä Vleugels ontvoerd aan de Donkvijver in Oudenaarde. Nausikaä is de dochter van Adelbrecht Vleugels, een welbespraakt politicus die zich met felle uitspraken naar de top van het politieke leven in de Vlaamse Ardennen knokt.

Er wordt geen losgeld gevraagd. Maar de ontvoerders refereren in hun opeisingsbericht al meteen aan de Oudenaardse cultdichter Joti T’Hooft. Daarna stuurt het bizarre Genootschap van de Roze Bril de politie raadselachtige boodschappen, die literaire verwijzingen bevatten die naar Nausikaä kunnen leiden. Hoofdinspecteur John Six van de federale politie, zelf een groot literatuurliefhebber, bijt zich vast in de raadsels.

Zwart verleden is het tweede verhaal met hoofdinspecteur John Six in de hoofdrol.

In een woonzorgcentrum in Oudenaarde wordt een man vermoord, die de kleinzoon blijkt te zijn van de omstreden oorlogsburgemeester. Hij was al eerder bedreigd door een mysterieuze figuur die zich De Hermelijn noemt. Het blijft niet bij dat ene misdrijf en telkens is er een spoor naar de Tweede Wereldoorlog. Intussen tracht de mooie maar geheimzinnige Nikita een Duitse oorlogsbrief, ondertekend door Adolf Hitler zelf, in handen te krijgen. Die brief zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor de reputatie van een gerespecteerde textielfamilie.

Hoofdinspecteur John Six van de federale politie laadt zijn batterijen op in de Zwitserse bergen. Maar bij zijn terugkeer wordt hem weinig respijt gegund en wordt hij al snel ondergedompeld in het web van onderlinge spanningen in het woonzorgcentrum De Avondzon. Zal hij het kluwen kunnen ontrafelen en De Hermelijn kunnen ontmaskeren?

Vlaamse Ardennen

De misdaadverhalen van John Six spelen zich af in de Scheldestad Oudenaarde, de tweede monumentenstad van de provincie Oost-Vlaanderen, en in de aanpalende schilderachtige Vlaamse Ardennen.

Wie enigszins vertrouwd is met de Vlaamse Ardennen, zal onder meer diverse locaties in Oudenaarde, Ronse, Maarkedal, Kruisem en Brakel herkennen.

De Vlaamse Ardennen zijn vooral bekend als toeristisch wandel- en fietsparadijs. Maar de regio beschikt ook over tal van monumenten, waaraan vaak een intrigerend verhaal verbonden is. Niet enkel Adriaan Brouwer en Valerius De Saedeleer hebben een binding met de streek, maar ook hedendaagse kunstenaars als Johan Tahon, Panamarenko of Michaël Borremans. Het literair erfgoed van de streek leest bovendien als een verborgen geschiedenis.

Stefaan Desmet verwerkt deze cultuurgeschiedenis in zijn boeken, in het bijzonder in de misdaadromans van John Six, politie-inspecteur en fervent literatuurliefhebber. Een culturele wandeling door Oudenaarde in de voetsporen van hoofdinspecteur John Six is misschien een tip voor de meerwaardezoeker.

Tweede Wereldoorlog

Het onverwerkt oorlogsverleden is evenzeer prominent aanwezig in het literaire werk van Stefaan Desmet, onder meer in de roman Wit verdriet, zwart verdriet en de misdaadroman Zwart verleden. Een oom van de auteur was actief bij het verzet, overleefde de Tweede Wereldoorlog niet en verzeilde in de vergetelheid. In tegenstelling tot Leo Vindevogel, een van de talrijke oorlogsburgemeesters uit de regio die de Nieuwe Orde niet ongenegen was. Vindevogel werd kort na de oorlog geëxecuteerd en ‘leefde’ verder als martelaar. Zo lang na de oorlog zorgt het nog steeds voor onderhuidse spanningen en soms zelfs nog voor een scheiding in de geesten, zoals blijkt uit het in belangrijke mate op ware feiten gebaseerde Wit verdriet, zwart verdriet.

Ook in de misdaadroman Zwart verleden blijkt de herinnering aan de oorlog nooit ver af en lijkt daar de sleutel te liggen van een aantal misdrijven.

Bijkomende info: https://www.partizaan.be/boeken-online/nausikaae.

html https://www.partizaan.be/boeken-online/zwart-verleden.html