Zottegemse geschiedenis met ‘Die van over het beekske’: schooltje De Linde Velzeke bestaat 100 jaar

100 jaar geleden (1924) zag het schooltje De Linde in Velzeke het daglicht. Het schooltje heette toen nog Opstal. In die tijd was de Lindestraat immers nog de Opstalstraat. De huidige Opstalstraat droeg de naam Lindekouter.

“Twee jaar eerder (1922) werd de grond door het schepencollege van Velzeke aangekocht”, licht Werner De Pelseneer toe. Hij is de voorzitter van de overkoepelende vzw Sint-Franciscusscholen Zottegem. “Nadien in 1924 kochten de Zusters Penitenten van Velzeke een gedeelte van het gebouw. De Zusters Penitenten waren eigenaar van de meisjesafdeling. De kleuterafdeling was wel gemengd. Achteraan bevond zich de jongensafdeling die eigendom was van de gemeente. Het schooltje kwam er vooral om enerzijds de school op het dorp te ontlasten en anderzijds omwille van de kinderen uit de omgeving van de Opstalstraat die te ver van het dorp woonden. De kinderen aan de noordkant van de Lindebeekstraat gingen naar de Opstal naar school. Dat waren diegenen uit de Schoolstraat, de Opstalstraat, de Kernemelkstraat, de Pierkenstraat, de Puttestraat en de Sonseindestraat. De rest ging naar het dorp. Ze noemden het Die van over het beekske. Tegenwoordig telt het schooltje De Linde één lagere klas, met daarin het eerste en tweede leerjaar alsook een eerste, tweede en derde kleuterklasje. Met een polyvalente zaal, een zandbak omringd door groen, speeltuigen, een hindernissenparcour, mooi uitgebouwde klasjes en veel natuur en groen, komen onze leerlingen en kleuters er ruimschoots aan hun trekken. De lijfspreuk van het basisschooltje is dan ook “Klein schooltje, fijn schooltje!”

“Schooltje De Linde is een gezellig, familiaal dorpsschooltje in Velzeke (Zottegem) bestaande uit kleuterklassen en een eerste graad”, gaat Werner De Pelseneer verder. “Het volledige schooljaar stond in teken van deze mijlpaal. Het werd dan ook een heus feestjaar met maandelijks een gezellige activiteit. De apotheose vond plaats zondag 2 juni. Voor deze feestdag stond er heel wat op het programma: een blik op de ‘School van toen’, de Velzeekse fanfare, een goochelaar, een draaimolen, een speelstraat,… Een dag waarvan jong en oud hebben genoten. Herinneringen werden opgehaald en nieuwe verhalen werden geschreven. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit. De komende jaren zullen ongetwijfeld nieuwe uitdagingen en kansen bieden. Wij gaan alvast met dezelfde inzet en passie verder zodat Schooltje De Linde een plek blijft waar kinderen kunnen groeien en bloeien.”