BK met glasverbod buiten, security-maatregel op voorstel van Vooruit weggestemd

Zoals u in een eerder NUUS-artikel kon lezen, liet het stadsbestuur in het vooruitzicht van het Belgisch kampioenschap wielrennen op de weg dat vandaag zondag 23 juni in Zottegem plaatsvindt, per brief die op 5 juni verspreid werd, aan de plaatselijke horeca weten dat beslist was om tijdens dit sportieve evenement het gebruik van bier- en andere glazen op openbaar domein en op open terrassen in het centrum te verbieden en dat het gebruik ervan wel zou toegelaten worden binnen in hun zaak op voorwaarde dat professionele bewakingsagenten zouden ingeschakeld worden om erop toe te zien dat glas niet kon meegenomen worden naar buiten.

Wellicht meer dan hen lief was, moesten burgemeester en schepenen naar aanleiding van die mededeling zowel telefonisch als via andere kanalen heel wat misnoegdheid en reacties vernemen. Ook onze redactie kreeg klachten te horen over de zeer late bekendmaking van die maatregelen (hoewel volgens dezelfde brief het desbetreffende burgemeestersbesluit al van 8 maart dateert) evenals over het feit dat voorafgaandelijk hierover helemaal niet overlegd werd met de horeca en dat ook in de middenstandsraad door schepen Cassiman daarover niets was meegedeeld. Vooruit Zottegem had het in een persbericht over “draconische pestmaatregelen” en vond het “niet oké” dat de horeca-uitbaters op extra kosten gejaagd werden door plastic bekers te moeten huren en door op professionele veiligheidsmensen beroep te moeten doen. Omdat de horeca-uitbaters best in staat mogen geacht worden om zelf of met eigen personeel erop toe te zien dat er geen bier- of andere glazen mee naar buiten genomen worden, was vooral de verplichte security-aan-de-deur voor Vooruit een brug te ver.

Tijdens de gemeenteraad van maandag ll. werd dit dan ook via een bijkomend agendapunt te berde gebracht en vroeg oppositiepartij Vooruit om de verplichting rond professionele security in te trekken. Dit voorstel werd mee goedgekeurd door de andere oppositiepartijen Open VLD, Groen en onafhankelijk raadslid Vansintjan. Een paar dagen geleden viel bij de horeca dan een tweede brief in de bus met de mededeling dat het voorzien van professionele bewakingsagenten “geen voorwaarde” meer is maar “de horeca-uitbaters wel verantwoordelijk” zijn voor de naleving van het glasverbod op hun terras. Opmerkelijk is overigens dat naar het publiek toe in geen enkel (pers)bericht dat vanuit de stad werd verspreid, gewag gemaakt werd van en/of de aandacht gevestigd werd op dit ‘glasverbod’.