In oktober vorig jaar kondigde N-VA Ninove reeds aan om op 13 oktober 2024 alleen en onder eigen naam naar de kiezer te gaan met Karolien De Roose als lijsttrekker.
N-VA Ninove vaart haar eigen koers met realistische oplossingen en zal dat blijven doen. Als N-VA Ninove geloven we nog in ons eigen N-VA-verhaal. Een lokaal verhaal van een stad waar Vlamingen thuis zijn. Thuis in een welvarend Ninove.
Karolien De Roose, lijsttrekker: “Op onze ledenvergadering werd onze kandidatenlijst unaniem goedgekeurd. Met een vernieuwde lijst vol nieuwe kandidaten en een sterk programma vragen we het vertrouwen van de Ninovieters. Na jaren stilstand heeft Ninove nood aan verandering zonder de welvaart van de Ninovieters in gevaar te brengen. Het mooie resultaat in Ninove bij de voorbije verkiezingen is een immense motivatie voor ons en we zullen in oktober met een volledige lijst naar de kiezer gaan.
Het wordt hoog tijd dat Ninove de achterstand van pakweg 20 jaar inhaalt in vergelijking met steden van gelijkaardige grootte. Hoog tijd dat steeds dezelfde partijen en steeds dezelfde figuren van de macht verdreven worden. Hoog tijd voor nieuwe personen met nieuwe, frisse ideeën. Hoog tijd voor N-VA Ninove dus. Ik stel u heel graag de plaatsen 2 tot 5 van onze lijst voor. De komende weken volgt meer info over de overige plaatsen en ook het programma.”
Steven Vanden Berghe – plaats 2
Steven Vanden Berghe uit Ninove is 52 jaar, getrouwd met Elke en papa van Lotte en Louise. Steven is bestuurslid van N-VA Ninove sinds 2019 en voorzitter sinds 2022. Als adviseur-generaal bij de FOD Financiën was Steven actief als kabinetsmedewerker bij voormalig minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Hij is collegelid en voormalig voorzitter van de fiscale rulingdienst. Steven is een gewaardeerd expert binnen de Commissie voor Boekhoudkundige Normen en was ook lid van de Hoge Raad voor Financiën afdeling fiscaliteit.
Met familie en vrienden gaat Steven graag op reis, op restaurant of iets drinken op café in Ninove. Hij houdt van een uitdaging. Als verwoed wandelaar stapte hij reeds naar Santiago de Compostella en ook als loper heeft hij al een paar marathons uitgelopen. Politiek is sinds zijn jeugd een passie. Als master in de toegepaste economische wetenschappen volgt hij voor N-VA in Ninove de financiën en de begroting op. Als voorzitter van N-VA Ninove stuurt hij de afdeling aan en werkt hij heel nauw samen met het N-VA gemeenteraadslid Karolien De Roose.
Wat zijn de uitdagingen in Ninove?
Na jarenlange stilstand en geruzie binnen de huidige meerderheid is er nood aan verandering in Ninove met nieuwe ideeën en nieuw politiek personeel.
In Ninove moet een grondig kerntakendebat worden gevoerd waarbij wordt geschrapt in onnodige uitgaven en nutteloze subsidies.
Voor N-VA Ninove moet de aanvullende belasting op de personenbelasting worden verlaagd tot het Vlaamse gemiddelde. Op die manier geven we een extra stimulans voor diegenen die werken en ondernemen.
N-VA zorgt voor extra zuurstof voor ondernemers en handelaars met een verlaging van de gemeentelijke heffing voor bedrijven en het schrappen van de algemene bedrijfsbelasting voor startende ondernemers en bijberoepers.
Het retributiereglement inzake inname van openbaar domein met worden geactualiseerd en aangepast aan de gangbare tarieven in de omliggende steden en gemeenten.
Werk is een positieve en verbindende kracht in het leven van mensen. Werk zorgt niet alleen voor een inkomen, maar ook voor een identiteit, sociale contacten en betrokkenheid bij de maatschappij. We moeten onze inwoners maximaal stimuleren om aan de slag te gaan. Leefloners en sociale huurders die kunnen werken moeten zich inschrijven bij de VDAB en een traject naar werk aan te vatten. Aan werkgevers in Ninove vragen we om de Ninoofse werkzoekenden maximaal kansen te geven om in Ninove te werken.
We bundelen de krachten met de andere gemeenten en steden in de Denderstreek om een Denderplan te maken en samen uit te voeren. Wat goed is voor de Denderstreek, is ook goed voor Ninove.
Jeroen Van Assche – plaats 3
Jeroen Van Assche is 44 jaar, geboren in Ninove en getogen in Meerbeke. Daar woont hij nu nog altijd in het gehucht Roesbeke, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Hij behaalde met 3.742 voorkeurstemmen een mooi resultaat voor N-VA Ninove tijdens de voorbije verkiezingen van 9 juni op de Vlaamse lijst.
Jeroen zet zich in voor een betere samenleving en dat zit volgens hem ook in de kleine dingen. Een zitbankje plaatsen voor de buurtbewoners, het maaien van een buurtweg, meehelpen op een buurtfeest, zwerfvuil oprapen, … Dat zijn allemaal zaken waar hij en andere mensen blij van worden. Hij zamelde ook geld in voor De Warmste Week, vond een tegelwipplaats in Meerbeke en markeerde het hoogste punt van Ninove met een Krasjelpaal.
Maar dat is nog niet alles, naast zijn werk als aankoper bij Sport Vlaanderen is hij manager en scheidsrechter bij de hockeyploeg van zijn zoon, is hij hoofdcoördinator in een BIN-netwerk en geeft hij verkeerslessen op school. Dat laatste is voor hem persoonlijk een belangrijk project. Op die manier toont Jeroen veerkracht door zin te geven aan een dramatisch verkeersongeluk dat zijn familie diep heeft getroffen.
Wat zijn de uitdagingen in Ninove?
Er moet vooruitgang geboekt worden op verkeersveiligheid. Dat blijft een belangrijk thema voor N-VA Ninove. We moeten zorgen voor een slimme mobiliteitsmix in propere en veilige dorps- en stadskernen.
Het wegdek van veel rijbanen, fiets- en voetpaden in Ninove en haar deelgemeenten is in erbarmelijke toestand. Dit leidt tot gevaarlijke situaties voor zowel de automobilist als de zwakke weggebruiker. Het gebrekkige investeringsbeleid van het stadsbestuur in de afgelopen tientallen jaren komt tot uiting in de slechte toestand van de Ninoofse wegen. Met N-VA Ninove zullen meer middelen naar de heraanleg en het onderhoud van onze weginfrastructuur vloeien.
Ook onze fietsinfrastructuur hinkt achterop. 78% van de Ninovieters vindt dat er te weinig veilige fietspaden zijn en 72% vindt dat er te weinig wordt geïnvesteerd in fietspaden of trage wegen. Het aantal zwakke weggebruikers zal alleen maar toenemen door het succes van de elektrische fiets in het woon-werk verkeer. N-VA Ninove pleit voor een inhaalbeweging voor investeringen in fietspaden.
N-VA Ninove pleit voor een betere handhaving in de schoolomgevingen voor zowel automobilisten als fietsers. Er moet werk gemaakt worden van een krachtig handhavingsbeleid.
Naast het verhogen van de pakkans is preventie de beste handhaving. Een goede kennisgeving, bewustmaking en gerichte samenwerking met politiediensten en belangengroepen helpen om de regelgeving na te leven.
N-VA Ninove wil zwaar doorgaand vrachtverkeer weren tijdens de schoolspits voor de veiligheid van onze kinderen. N-VA Ninove wil een tonnagebeperking invoeren zodat er in de schoolomgevingen geen vrachtwagens van meer dan 3,5 ton mogen rijden tijdens de spitsuren. Zo worden veilige en duurzame schoolverplaatsingen met de fiets aangemoedigd en vermijden we zo veel mogelijk dodehoekongevallen.
Sam De Duffeleer – plaats 4
Sam De Duffeleer uit Outer is 33 jaar, gelukkig samen met Ornella en is papa van twee jonge kinderen, Max (3) en Fran (1).
Sam is bestuurslid van N-VA Ninove sinds 2014 en waakt al een paar jaar als penningmeester over de centen van de afdeling. Sam studeerde geschiedenis aan de universiteit van Gent en is sinds kort werkzaam als archiefdeskundige in Den AST, een streekmuseum in Halle. Voordien stond hij een tijdlang voor de klas en is hij een poos thuis gebleven om voor de kinderen te zorgen. Je kan hem vaak wandelend spotten met de hond, maar ook op een quiz of aan het dartsbord zal je hem vaak vinden.
Als historicus ligt het verleden en de geschiedenis van Ninove hem nauw aan het hart. Als lid van de Ninoofse erfgoedraad zet Sam zich in om het lokale erfgoed te beschermen en te vrijwaren voor de toekomst. Onder erfgoed kan veel begrepen worden: niet alleen bouwwerken maar even goed voorwerpen, tradities of landschappen. Met een specialisatie in rurale geschiedenis heeft Sam speciale aandacht voor onze prachtige dorpen en trage wegen die op toeristisch vlak nog steeds onderbenut zijn gebleven, net zoals de troeven van de Dender.
Wat zijn de uitdagingen in Ninove?
Het weinig overblijvende erfgoed dat Ninove nog heeft, wordt al jaren stiefmoederlijk behandeld en noodzakelijke investeringen blijven uit. N-VA voorziet extra investeringen de komende jaren zodat ons erfgoed behouden blijft en niet afgebroken zoals de voorbije decennia het geval was in Ninove. Daaraan gekoppeld pleit N-VA om bij renovaties aandacht te besteden aan het maximale behoud van het bestaande gebouw en niet steeds te kiezen voor afbraak en wederopbouw.
Op basis van hetgeen wettelijk en decretaal mogelijk is gaan we de strijd aan tegen de alsmaar uitdijende ‘appartementisering’ in Ninove. N-VA vraagt een duidelijke afbakening van zones waar appartementen nog steeds kunnen en zones waar geen appartementen mogen komen.
N-VA streeft naar een concentratie van meergezinswoningen in de stadskern en de verschillende dorpskernen, waarbij ook voldoende aandacht is voor kwalitatieve appartementen met respect voor hun historische waarde. Daarnaast pleit N-VA voor een effectieve controle op de uitvoering van de bouwplannen en de effectieve handhaving van inbreuken inzake ruimtelijke ordening.
Aan projectontwikkelaars zullen afdwingbare verplichtingen worden opgelegd m.b.t. elektrische laadpunten, speelpleinen, parkeernormen en groen. Door investeringen in pleintjes, groen en publieke ruimte voorkomen we verloedering van buurten.
Als stad van meer dan 40 000 inwoners verdient Ninove een museum dat haar rijke verleden in haar geheel of in deelfacetten toonbaar maakt aan de Ninovieter en aan de bezoekers van onze stad. N-VA Ninove pleit daarom voor meer investeringen in de Ninoofse geschiedenis.
Iryna Brouckaert – plaats 5
Iryna Brouckaert is afkomstig uit Oekraïne en woont in Appelterre. Iryna is 40 jaar oud en mama van 3 prachtige dochters. Ze is op haar 22ste naar België gekomen. Iryna mag met trotsheid zeggen dat ze de drager is van 2 culturen die evenwaardig zijn. Toch kan ze niet anders dan toegeven dat het Vlaams haar nauw aan het hart ligt. Het is de taal die ze dagelijks gebruikt en hoog in het vaandel draagt. Dit is de taal die thuis en op het werk gevoerd wordt. Nederlands is haar tweede moedertaal geworden.
Iryna werk als verpleegkundige in het CLB. In bijberoep is ze zelfstandige vertaler/tolk. Iryna is toegewijd aan haar twee jobs omdat ze het belangrijk acht om mensen op weg te helpen. Iryna is in haar vrije tijd ook heel geëngageerd. Men kan op haar rekenen als er evenementen worden georganiseerd door de lokale verenigingen in Appelterre waar ze met veel plezier haar helpende handen biedt.
Wat zijn de uitdagingen in Ninove?
Wie in Vlaanderen woont, wordt geacht om Nederlands te spreken. De voorbije jaren zien wij een grote toestroom van anderstaligen in Ninove. N-VA sluit niemand uit en kiest voor inclusie. Ook al is het verwerven van een taal niet voor iedereen vanzelfsprekend, wordt de taal het snelst aangeleerd in de interactie met anderen. N-VA is van mening dat de kennis van het Nederlands een belangrijke voorwaarde is om efficiënt deel te nemen aan de samenleving in Ninove.
N-VA pleit voor een toegankelijk taalbeleid waarin iedere nieuwkomer de kans krijgt om snel te integreren. De taalkennis creëert een tal van mogelijkheden op het sociaal, professioneel en cultureel vlak.
Een sterk taal- en integratiebeleid zorgt voor een betere samenleving. Mensen die geen gemeenschappelijke taal spreken, geraken snel in sociaal isolement waardoor andere problemen opduiken en de bestaande problemen expanderen. Een sterk taalbeleid verwijst naar een gedeelde verantwoordelijkheid van de stad, anderstalige nieuwkomers en de bewoners. Het moet goed uitgebouwd worden in die mate dat de diensten de noden van het taalbeleid op elkaar kunnen afstemmen en de integratie van de nieuwkomers vervolgens kunnen bevorderen.
Integratie omvat naast een taalkennis ook een actieve deelname van de nieuwkomer aan onze samenleving waar men respect heeft voor andermans waarden en normen. Een stad is maar zo sterk als de verbondenheid van haar inwoners. Wij vragen de nieuwkomers om een rol op te nemen in het verenigingsleven. De stad moet de bijeenkomsten met de bewoners stimuleren door allerlei activiteiten te organiseren: wandeltochten, kook activiteiten, praatcafés….
N-VA Ninove pleit voor een sterk taal- en integratiebeleid. De verschillende stadsdiensten moeten hoofden bij elkaar steken om het efficiënt beleid uit te bouwen. De weg naar het aanleren van het Nederlands moet snel en gemakkelijk aangelegd worden.
Iedereen die komt wonen in Ninove, is welkom en moet gewezen worden naar de regels en de afspraken binnen de stad. Leren van de taal is een van deze afspraken. De kennis van de Nederlandse taal vergroot de kans op de betere integratie en de betere samenleving.