Merelbeke en Melle “Geen gezinsbelasting meer, goedkoper vrijetijdsaanbod en 26 nieuwe straatnamen”

De gemeenteraden van Merelbeke en Melle hebben een eerste reeks cruciale beslissingen genomen met een grote impact voor de inwoners van de nieuwe fusiegemeente. De gezinsbelasting wordt afgeschaft, tarieven voor cultuur- en sportactiviteiten worden geharmoniseerd en 26 nieuwe straatnamen worden ingevoerd.

Afschaffing gezinsbelasting
In het streven naar fiscale harmonisatie tussen beide gemeenten is besloten om de gezinsbelasting volledig af te schaffen. Die heffing was nog van kracht in de gemeente Melle, waar gezinnen jaarlijks tot 25 euro bijdroegen aan de gemeentelijke uitgaven. Merelbeke had die belasting al afgeschaft bij aanvang van de huidige legislatuur. De nieuwe fusiegemeente zal geen gezinsbelasting meer heffen. Daarmee is een eerste stap gezet om het fiscale beleid volledig op elkaar af te stemmen.

Goedkoopste tarieven
De gemeenten Merelbeke en Melle schakelen vanaf dit najaar de tarieven van hun vrijetijdsaanbod gelijk voor hun inwoners. Zowel Merelbeke als Melle organiseren tal van activiteiten en hebben een ruim aanbod. Zoals bij vele andere gemeenten betalen inwoners van andere gemeenten daar meer voor. Dat geldt bijvoorbeeld voor de toegangsprijs voor zwembad Ter Wallen en het sportaanbod in Merelbeke, de sportlessenreeksen van de sportdienst van Melle en voor de ateliers van het Cultuurhuis in Merelbeke.

Beide gemeenten beslisten deze week dat zowel Merelbekenaars als Mellenaars het goedkoopste tarief zullen betalen. Naast de financiële voordelen betekent dat ook een administratieve winst. De terugbetalingen die de gemeente Melle deed aan haar inwoners om meerbeurtenkaarten van zwembad Ter Wallen even voordelig te maken voor haar inwoners, zijn binnenkort niet meer nodig.

Wat met andere prijzen?
De gemeenten pasten de prijzen aan van activiteiten waarvoor in het najaar nog tickets konden worden gekocht of kon ingeschreven worden. Andere activiteiten, zoals de speelpleinwerking en de zomerkampen, staan nog op de agenda.

Nieuwe straatnamen
Om onveilige situaties voor hulpdiensten of mogelijke verwarring bij postdiensten te vermijden, zijn 26 straten veranderd van naam. De bewoners van de betrokken straten stemden in april op hun favoriete straatnaam of dienden zelf voorstellen in.In gevallen waar de stemmen niet eenduidig waren of waar voorstellen niet voldeden aan de criteria van de experts, besliste het college van burgemeester en schepenen over de nieuwe straatnaam. Beide gemeenteraden keurden deze week de nieuwe namen goed.

Op de website www.fusiemellemerelbeke.be/nieuwe-straatnamen vind je meer info over de nieuwe straatnamen.