VOC Merelbeke 10 slechtvalken binnengebracht in VOC Merelbeke op 4 weken tijd

“Sinds eind mei 2024 werden er in het VOC Merelbeke maar liefst 10 slechtvalken binnengebracht, wat zeer uitzonderlijk is, en dit ondanks ongeveer een honderdtal vogelgriepslachtoffers in Vlaanderen in de voorbije twee jaar onder deze soort. Vorig jaar kwamen er in totaal maar 8 binnen te Merelbeke, waarvan we er in normale omstandigheden ongeveer 75% van kunnen lossen.

Dit jaar was het tot nog toe stil rond vogelgriep en werd er naast het opvangen van de gevonden jonge slechtvalken vaak telefonisch advies gegeven opdat ze niet gebracht zouden worden. Dit is namelijk niet altijd nodig en proberen we te vermijden indien het gaat om gezonde exemplaren.

De laatste jaren deed de slechtvalk het alsmaar beter in onze stedelijke omgeving. Er is in bijna elke stad wel eens een slechtvalkkoppel dat jongen voortbrengt. Dit doen ze meestal in door het fonds voor instandhouding van de roofvogels (FIR) geplaatste nestkasten. Onder meer het inperken van de duivenproblematiek is hier een reden voor. In de maanden mei en juni zijn er vaak acties om de jongen die uit hun nest vallen, op te vangen of terug te plaatsen.  In VOC Merelbeke kregen ze 10 slechtvalken op minder dan een maand tijd aangeboden en werd er ook rond bepaalde nestlocaties advies gegeven om jongen terug te plaatsen zonder dat deze moesten binnengebracht worden. Een onnodige verplaatsing van de vogel veroorzaakt namelijk extra stress, wat we zoveel mogelijk trachten te vermijden. Vaak zijn de jongen wat te zwaar door de vele aangebrachte prooien en hebben de kerken of grote appartementsblokken niet altijd de meest geschikte vorm om ze op platte oppervlakten of wanden met grip te laten oefenen in het vliegen. Mogelijks moeten de platformpjes vooraan de nestkasten wat meer verbinding hebben met een terras en zijn de daken soms wat te schuin bij de eerste landingen waardoor ze iets vlugger naar beneden schuiven of soms zelfs blijven hangen met de poot of ring aan de dakgoot. Het FIR brengt deze zomer een nieuwe folder uit om de gemeentebesturen te informeren rond de juiste manier van plaatsing zodat het minder zou voorvallen dat de jongen te vroeg het nest verlaten of te zwaar worden waardoor ze naar beneden vallen. Op het menu staan veel stadsduiven maar ook allerlei zeldzamere soorten die soms in natuurgebieden als prooi verkozen worden. De meeste van de binnengebrachte jongen waren redelijk gezond en konden soms al teruggebracht worden naar de broedlocatie maar er was ook een exemplaar met een zware trychomoniasisinfectie waarbij het kaakbeen, gehemelte en oogkas aangetast werden door deze ééncellige parasiet (Protozoa). Deze wordt door de dierenarts verder opgevolgd, samen met een tweede exemplaar met een schouderbreuk en een derde die te hard tegen een raam vloog. Momenteel verblijven er dus nog 3 slechtvalken in onze revalidatieruimte en -kooien.  De slechtvalken kwamen onder meer uit Gent (verschillende locaties) Lochristi, Eeklo, Wetteren, Schellebelle, Evergem, …”

Wie een (jonge) slechtvalk op straat of in de tuin vindt, kan steeds contact opnemen met het VOC in Merelbeke aan de Liedermeersweg 14 en op 09/230.46.46. Info www.vocmerelbeke.be