Lokaal bestuur Oosterzele investeert in extra plaatsen voor opvang baby’s en peuters

Met de aanstelling van een coördinator kinderopvang in het najaar 2023 gaf lokaal bestuur Oosterzele al aan extra te willen inzetten op haar regierol op vlak van de (voorschoolse) opvang van baby’s en peuters. Een eerste realisatie die die ambitie kracht bijzet, is de realisatie van een extra groepsopvang op de site van het woonzorgcentrum De Zilverlinde, hartje centrum Scheldewindeke.

Einde 2023 werden de onderhandelingen voor de huur van een vrijstaand pand op de site De Zilverlinde afgerond. Meteen na de jaarwisseling werden in eigen beheer de noodzakelijke renovatiewerken opgestart. Die zijn intussen klaar. Na een goedgekeurd brandweerverslag kan de vergunning worden aangevraagd bij het Agentschap Opgroeien. De aanwezigheid van baby’s en peuters op een woonzorgsite zorgt voor een bijzondere dynamiek tussen de kinderen, de ouders en bewoners en bezoekers van het centrum.

Schepen Els De Turck: “Uit onderzoek blijkt dat de aanwezigheid van kinderen levensvreugde brengt onder de bewoners van de woonzorgcentra. Door verschillende generaties samen te brengen proberen we respect voor elkaar bij te brengen.”

De drie laatste zusters van de kloostergemeenschap St. Franciscus verruilden hun jarenlange thuis in Scheldewindeke op 27 maart 2024 voor een verblijf in hun moederhuis in Opbrakel. Het college gaf in de zitting van 11 juni daarom de administratie de opdracht om na te gaan of de vrijgekomen kloosterruimte eventueel verder kan tegemoetkomen aan de prangende vraag naar extra kinderopvanglocaties.

Het bestuur wil een ruimere invulling van de infrastructuur onderzoeken.
“We willen nagaan in hoeverre de uitbouw van een sociaal restaurant een optie is, evenals het inrichten van een lokaal dienstencentrum. Onze diensten onderzoeken momenteel diverse pistes. Ten gepaste tijde zullen we daarover verdere beslissingen nemen en communiceren”, stelt schepen De Turck.