Melle “Tuinstraat viert 20 jaar feest!”.

Het begon allemaal in 2004 met enkele buren die na het werk gezellig bijpraatten en het idee uitwerkten om een eerste straatfeest te organiseren, zonder René Spee zou het Tuinstraatfeest nooit zo een succes zijn geworden. René kreeg dan ook niet voor niks de eretitel van ”burgemeester van de Tuinstraat”.

Op twintig jaar tijd werd echt veel georganiseerd: een ontbijt in de refter van het Sint-Franciscus, Halloweenactiviteiten op straat, Tuinstraatliedjes en ook dansjes, optredens van diverse muzikanten uit de straat, rondgangen van de Sint met een vrachtwagen vol speelgoed, kinderworkshop “koekjes bakken” en “eigen verhalen” schrijven, paaseierenzoektochten in het Lijsternest, een boottocht in de haven van Gent, een bezoek aan het STAM en ook aan brouwerij Huyghe …

De Tuinstraat werd ook tweemaal erkend door de Koning Boudewijnstichting als Bijzondere Buurt. In 2007 en in 2012 werden we zelfs derde laureaat van de provincie Oost-Vlaanderen met een uitnodiging bij AVS.

10 jaar geleden maakten in 2014 Dirk Panier, David Slosse en Wim Verween een film en fotoboek over het rijke verleden van de Tuinstraat als winkelstraat op Melle Vogelhoek. De Tuinstraat, die tot 1932 Bakkersdreef noemde, had toen tientallen buurtwinkels, zelfstandige ondernemers, bloemisterijen, enkele cafés en ook bedrijven. Het boek heet Van winkelstraat tot woonstraat: een kabas vol verhalen. De projectie van de film gebeurde in de grote zaal van het Gildenhuis, die tot drie keer toe tot de nok werd gevuld. Het project kreeg van de erfgoedcel Viersprong een mooie waardering en ook de provincie zag dat het goed was. Het project werd genomineerd voor de provinciale erfgoedprijs, maar jammer genoeg behaalden we deze net niet.

Het jaarlijkse Tuinstraatfeest is uitzonderlijk omdat dit moment ook het enige moment is waarop onze kinderen samen met elkaar en in alle veiligheid op straat kunnen spelen. Hoe leuk is dat! Kinderen worden groot, maar dergelijke momenten vergeten ze nooit.

De voorbije twintig jaar werden er zoveel activiteiten georganiseerd dat ons fotoarchief intussen uit meer dan 13.000 foto’s en filmpjes bestaat. Bedankt aan alle vrijwilligers, die vandaag, maar ook de voorbije 20 jaar van dit straatfeest een succes maakten