Zaterdag werd Bert Broos gehuldigd na 40 jaar reporterschap in de Zwalmstreek. Hij werd officieel ontvangen door de Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer en zijn schepencollege.
Bert Broos werd geboren op 4 december 1959 in Leuven. Hij woonde in Aarschot in het Hageland tot hij 7 jaar was oud was.
“Vervolgens verhuisden mijn ouders ( emigreren in diene tijd-jaren zestig ) naar het Gentse waar we in Destelbergen terecht kwamen waar tot op heden mijn moeder nog woont. Mijn schooltijd duwde me niet direct in de richting journalistiek ondanks dat ik veel interesse had voor politiek etc……“Blikt Bert Broos terug. “Mijn grootvader was immers burgemeester geweest in Tielt (Brabant) tussen 1952 en 1958. Ik studeerde elektronica tot in het hoger onderwijs maar ook basketbal was mijn passie. (Speler van de beloftenploeg van Elite Gent en kampioen met Modu Destelbergen). Mijn legerdienst deed ik tussen de Mirages bij de Belgische Luchtmacht in Bierset (Luik). In 1984 kwam ik naar de Zwalmstreek wonen na huwelijk met Machteld Moreels. Dit was eerst op de Rekelberg (Michelbeke) en nu langs de Gentsestraat in Elst. Ja, ik hield ook van modeltreinen waar ik steeds een passie voor had en nu ben ik een volledige kamer aan het uitbouwen nu mijn kinderen getrouwd of uithuizig zijn en ik de nodige plaats heb.”
“Midden de jaren 80 had ik toevallig contact met de hoofdredacteur van De Beiaard. Paul De Clercq vertelt Bert verder. “Na een proefje mocht ik starten als reporter voor weekblad De Beiaard. In eerste instantie hield ik me bezig met Zwalm en Horebeke maar geregeld begon ik ook naar Brakel te komen voor festiviteiten enzovoort. Pers bleef uiteraard een bijberoep want mijn hoofdberoep vond ik na een jaartje bij OIP bij Volvo Car Gent waar ik heel wat interessante jobs kon doen van kwaliteitsmedewerker tot auto’s testen op de openbare weg en bestellen van materiaal om de fabriek draaiende te houden. Het waren woelige tijden de jaren 80 ( Bende en de CCC) toen ik artikels begon te schrijven en foto’s nam voor De Beiaard. Vervolgens werd ik ook freelance medewerker voor Industrie Magazine midden de jaren 80 tot 1992, Dagblad Het Volk deed ik voor Brakel en Lierde tussen 1995 en 1999. Het Volk verdween en Het Nieuwsblad kwam in de plaats. Voor de Streekkrant was ik ook een hele periode medewerker. Ja, de jaren 80- 90 tot begin de jaren 2000 waren de gouden tijd voor de pers. Als freelance journalist verdiende je redelijk veel geld want het was tenslotte een bijverdienste. Het is uiteraard jammer dat Weekblad De BEIAARD niet meer bestaat maar ik behoor nu tot het kransje medewerkers van NUUS – het digitaal platform waar Pieter De Valkenaere uit Zottegem de initiatiefnemer is. Veertig jaar is lang en tekende dat je soms veel tijd van huis weg zijt. In de gouden tijd van de pers moet je veelal zelf terplaatse gaan om nieuws te maken. Vandaag door de digitalisering is er veel veranderd. Vroeger schreef je een artikel en als iemand daar niet mee eens is – dan schreef deze een lezersbrief ( recht van antwoord) – Vandaag is iedereen pers want de commentaren op facebook etc… LATEN veel te wensen over…….”
“Ik bedank mijn echtgenote dat ze me altijd trouw is gebleven want het is niet evident om na een dagtaak nog veel weg te zijn als persmedewerker”, besluit Bert Broos of BB zoals hij wordt genoemd door wie hem kent. “Mijn drie kinderen heb ik ook minder gezien dan ‘ normaal’ – Nu tracht ik dat goed t e maken met de drie kleinkinderen. De intensiteit is er misschien wat af tegenover de gouden jaren maar ik blijf en hoop me nog enkele jaren bezig te houden met NUUS. Ik heb veel meegemaakt in een periode van 40 jaar . Mooie zaken maar ook dramatische. De ‘Pers’ draagt bij tot onze Westerse democratie. Een geluk dat hier de vrije meningsuiting behoort tot onze grondwet want anders…. Ik bedank iedereen die het mogelijk heeft gemaakt dat ik 40 jaar heb mogen meedraaien in deze boeiende wereld van woord en beeld.”