Ooievaarsnest
If Roel Vanbossche: Ooievaarsnest

Nieuwe ooievaarspaal in de Walputbeek-Dendermeersen te Ninove/Roosdaal

Natuurpunt Ninove en Roosdaal plaatsten dit weekend een ooievaarsnestpaal in de Walputbeek-Dendermeersen. Dat gebied is de winterbedding van de Walput- en Wolfbutbeek en de Dender op de Grens van Ninove, Roosdaal en Meerbeke. Amoureuze ooievaars worden vanaf volgend voorjaar uitgenodigd om er een nest te bouwen.

Ooievaarsnest
If Roel Vanbossche: Ooievaarsnest

Ooievaars zijn niet alleen geluksbrengers en boodschappers van nieuw leven. Het zijn ook de emblematische vaandeldragers van plaatsen waar landbouw en natuur in elkaar overvloeien. Ze leven van sprinkhanen, muizen, ratten, kikkers en andere kleine dieren en dragen bij tot een evenwicht in de natuur en het landbouwlandschap.

De laatste jaren kent de populatie van ooievaars in ons land een” boom”. Waar er voorheen enkel ooievaars te vinden waren in de ooievaarsdorpen van het Zwin en Plankendael en we ooievaars enkel sporadisch in grotere groepen konden zien doortrekken, beginnen stilaan her en der in Vlaanderen wilde ooievaars opnieuw de weg te vinden naar onze meersgebieden. Solitaire koppels vinden steeds meer geschikte gebieden met de nodige nestplaats, voedsel en veiligheid in de open natte weides van de Dendervallei.

In de Denderregio waren er dit jaar drie nesten te Geraardsbergen waarvan er jammer genoeg dramatisch het allereerste nest te Schendelbeke, bovenaan een oude dode boomstam, uitwaaide. Er is gelukkig een tweede nest in de Turfstraat te Schendelbeke en eentje in de Gemene Meers te Grimminge maar ook meer stroomafwaarts vinden we er een te Mespelare. De voorbije maand werden in totaal 7 stevige jongen geringd zodat de jongen wetenschappelijk kunnen opgevolgd worden bij hun trektochten en partnerkeuze. Momenteel zijn alle jongen vliegklaar. Er liep te Geraardsbergen een succesvolle crowdfunding actie voor de plaatsing van drie extra palen. Ook de kaatsvereniging de Amusanten te Okegem plaatsten in 2022 een paal die vorige jaar even verkend werd door een voorbijtrekkend koppeltje. Dat bewijst dat mensen ooievaars graag zien komen en er een inspanning voor willen leveren. Ook te Ninove/Roosaal dus. Een bevriend landbouwer hielp graag mee om het Ninoofse bouwsel recht te krijgen en stevig in de grond te verankeren.

De Nieuwe paal in de Walputbeek-Dendermeersen bevindt zich vlakbij de plas-drasweilanden langsheen de Dender, op het einde van de Piezelstraat (Roosdaal). De paal werd met de nodige vergunning geplaatst, is 5 meter hoog en het nest is 135 centimeter in diameter. Er is voldoende ruimte voorzien om aan te vliegen. Ooievaars vliegen immers graag zonder energie op thermiek en dat vraagt de nodige aanvliegruimte. De gladheid van de paal ontmoedigt eventueel natuurlijke rovers zoals de steenmarter.

Mensen kunnen ter hoogte van het Delhaizedepot op het Ninoofse industrieterrein de paal goed zien vanop het jaagpad langsheen de Dender. Zo worden toekomstige bewoners niet verstoord. Heel de zone aldaar, “Grote Berenvoet” genaamd is van oudsher zeer in trek bij water- en waadvogels. Het is dan ook een graag geziene hotspot voor vogelkijkers, die er de komende jaren mogelijks een attractie bij hebben.
De ooievaarspaal kent ook een heuse peter en meter, die het wel en wee van nabij zullen volgen. Buurtbewoonster Yvette Aerts is meter. Zij ziet vanuit haar tuin in de Piezelstraat uit op de paal en op de rijk gedekte tafel voor steltlopers doorheen de diverse seizoenen. Peter is Paul De Wilde die met het nodige laswerk een stevige constructie maakte voor een veilig nest. De gelukkige peter en meter trakteerden de behulpzame landbouwer en natuurpunters alvast op een babyshower, zwanger van het idee van klepperende ooievaars het komende voorjaar.