Het is een oude traditie dat er in het kleine dorp Rozebeke op de 2de zondag na 2 juli, de traditiegetrouwe paardenommegang door gaat. Nostalgie, paardengetrappel, muziek en gezellig samenzijn in een decor uit de tijd van toen.
Heel wat ruiters en koetsen verzamelde zondag op en rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk of ook genoemd “De Kathedraal van de Zwalmstreek”. Sinds meer dan 400 jaar is ze een bedevaartsoord tegen roos en pest. Het is één van de alleroudste bedevaartskerken in onze gewesten. Er waren 61 deelnemers die aan de ruitertocht begeleid door de plaatselijke ruitervereniging deelnamen.
Voor de paardenwijding werd het mirakelleus Mariabeeld naar buiten gehaald, het was al geleden van 2016 dat het beeld deelnam aan de wijding van paard & ruiter, na de zegen werd het beeld terug in de kerk geplaatst en ging men verder met de zegening. Daarna vertrokken de ruiters voor hun tocht doorheen Zwalm.
In tussentijd werd alles schoon geveegd voor het stokpaadjesrace, vijf categorieën, bengels,pupillen, benjamins, miniemen en junioren streden voor de ereplaats. De deelnemers konden als afsluiten op eigen muziekstukje een freesty
Terwijl de traditionele paardenommegang rond de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Rozebeke trekt, wacht in het atelier een fascinerende ontmoeting met kunst. Je ontdekt er Johan Tahons beeld van het mythologische vliegende paard ‘BURAQ’.
Om 16.30 uur keerden de ruiters terug van de ommegang begeleid door de Zwalmfanfare en gingen ze in kleine groepen driemaal rond de kerk, eerst stappend en nadien in galop volgens de legende het voorschrijft.
Na dit gebeuren legde het Zwalms gemeente bestuur een bloemenkrans meer aan het vredesmonument, (Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Vrede Rozebeke) opgericht ter nagedachtenis van een militair en een burgerlijke slachtoffer van de Tweede Wereldoorlog.
Nadien werd het feestje verder gezet met een optreden van Bucketlist met covers en eigen werk.