Voor wie bouwt in overstromingsgebied zal niet meer kunnen rekenen op een schadeloosstelling bij eventuele overstromingen. Zuhal Demir – minister van Omgeving – wil de vergunningsbevoegdheid van hardleerse gemeenten aan banden leggen.
De Tijd meldde vorige week dat de Belgische verzekeraars het aantal schadeclaims voor wateroverlast tot 30% zag toenemen. ‘Een significante stijging’, zo wordt gemeld. Veel beterschap lijkt met deze natte zomer niet in zicht. De ravage die de laatste weken werd aangericht, is niet te overzien.
Overstromingen zijn een verplicht onderdeel van de brandverzekering voor woningen, handelszaken en landbouwgebouwen. Volgens het Vlaams Departement Omgeving blijkt duidelijk dat provinciale en gemeentebesturen nog te vaak bouwvergunningen in overstromingsgebieden afleveren.
‘Wie minstens 18 maanden bouwt voordat een zone als risicogebied wordt geklasseerd, heeft recht op een verzekering tegen natuurrampen. Daarna is een brandverzekering nog mogelijk, maar wordt schade bij eventuele overstromingen niet gedekt’, meldt De Tijd. Voor bedrijven en instellingen ligt dat anders. Die kunnen zich nog verzekeren tegen natuurrampen, al schuiven sommige spelers op de markt duidelijk limieten naar voor de schade die ze nog willen verzekeren.
Beroep tegen hardleerse gemeenten
Op Vlaams niveau lijken de geesten wakker geschud. Vlaanderen gaat steeds vaker in beroep tegen bouwvergunningen die door lokale besturen in overstromingsgevoelig gebied worden afgeleverd. Minister van Omgeving Zuhal Demir wil de vergunningsbevoegdheid van hardleerse gemeenten aan banden leggen.
Of het zover komt, zal uit de Vlaamse beleidsverklaring blijken. Maar dat het de Vlaamse overheid menens is, blijkt uit het feit dat het Vlaams Departement Omgeving in de eerste helft van dit jaar reeds 109 keer beroep aantekende tegen bouwvergunningen die werden toegekend in watergevoelig gebied.
Het aantal aanvragen voor bouwprojecten in watergevoelige gebieden ligt nog erg hoog, terwijl bepaalde gebieden – zoals de Denderstreek – de voorbije maanden meermaals kampten met ernstige wateroverlast.
Uit diverse steekproeven van het departement Omgeving blijkt dat er mogelijke problemen zijn met de watertoets. Het departement zal nagaan in hoeverre de lokale besturen de adviezen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) volgen. Zuhal Demir pleit aan de Vlaamse onderhandelingstafel er alvast voor om de vergunningsbevoegdheid van lokale besturen af te nemen die hun verantwoordelijkheid niet opnemen. Het wordt alvast uitkijken naar de Vlaamse regeringsverklaring of het zover komt.
Julien Borremans