De gemeente Lierde deed onlangs via sociale media een oproep voor de oprichting van een Dierenwelzijnsraad. De bedoeling van deze raad is om initiatieven ten voordele van dierenwelzijn te ontwikkelen en te realiseren. Hoewel dit op het eerste gezicht een positief en lovenswaardig initiatief lijkt, klinkt er toch felle kritiek vanuit de oppositie.
Meer dan vijf jaar geleden werd er in Lierde een schepen van dierenwelzijn aangesteld, een beslissing die destijds met veel enthousiasme werd ontvangen. Vooral de oppositiepartij Open VLD Lierde (nu Lierde RechtUit) was hier zeer tevreden mee daar dit een belangrijk verkiezingsstandpunt van hen was. De hoop was dat deze aanstelling zou leiden tot concrete acties en beleid om het dierenwelzijn in de gemeente te verbeteren.
“Wij hebben destijds de aanstelling van de schepen van dierenwelzijn toegejuicht. Het was een van onze verkiezingspunten en we waren blij dat de meerderheidspartijen dit overnamen,” vertelt Nina De Smet, fractieleider van Lierde Rechtuit. “Maar nu, bijna zes jaar later, moeten we vaststellen dat er niets met dit mandaat is gedaan. Er zijn geen initiatieven genomen, geen beleid ontwikkeld en geen vooruitgang geboekt op het gebied van dierenwelzijn. Enkel overlast aanpakken is voor ons niet genoeg.”
De recente oproep op Facebook om een Dierenwelzijnsraad op te richten wordt dan ook door Lierde RechtUit met scepsis bekeken. “Voor ons is dit te weinig en te laat. Waar was hun beleid de afgelopen jaren? Waarom is er tijdens de hele legislatuur niets gedaan, om dan nu als verkiezingsstunt hiermee naar buiten te komen? Het motto van Lierde RechtUit is ‘Kansen zien, actie ondernemen! Recht uit het Hart!’ en niet zes jaar wachten om dan als verkiezingspropaganda uit te pakken met een niet gerealiseerd beleid,” klinkt De Smet scherp.
“We willen echte verandering zien, geen symbolische gebaren die vlak voor de verkiezingen worden geïntroduceerd. Onze partij was altijd bereid om samen te werken om dierenwelzijn in Lierde te verbeteren. Wij gaven drie jaar geleden reeds een voorzet om effectief beleid te voeren door negen locaties voor te stellen waar losloopweides en hondentoiletten konden worden ingeplant. Hier heeft het gemeentebestuur niets mee gedaan. Het enige wat er de afgelopen jaren gebeurde waren enkele heel kleine sensibiliseringscampagnes en het aanpakken van overlast, maar geen concreet beleid.
Onze conclusie is dus dat de oproep voor een Dierenwelzijnsraad in Lierde veel te laat komt en is onvoldoende is. Hoewel het idee op zichzelf positief is, hekelen wij het gebrek aan actie en visie van de huidige meerderheid in de afgelopen zes jaar. Er wordt opgeroepen tot echte verandering en concrete beleidsmaatregelen in plaats van symbolische gebaren vlak voor de verkiezingen.” sluit Nina De Smet haar betoog af.