Een simulatiebeeld van hoe de Ninoofse handelskern er in de toekomst zou kunnen uitzien
©stad Ninove - Een simulatiebeeld van hoe de Ninoofse handelskern er in de toekomst zou kunnen uitzien

Stad Ninove zet in op toegankelijke horeca- en handelspanden

De stad wil handelaars financieel ondersteunen om bellende vlakken te installeren om hun handelspand toegankelijker te maken voor mensen met een beperkte mobiliteit.

Met een bellend vlak kunnen de handelaars, met financiële steun van de stad, hun pand toegankelijker maken voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het vlak is een wegneembaar metalen oprijvlak om de inkomdrempel te overbruggen. Het is een eenvoudige oplossing om de toegankelijkheid van het pand te verbeteren voor personen met een mobiliteitsbeperking, zoals rolstoelgebruikers, mensen met rollators, maar ook ouders met kinderwagens.

Het vlak wordt geplaatst wanneer een klant met beperkte mobiliteit een handelspand bezoekt. Aan de deur hangt op zithoogte een draadloze bel of een bordje met een telefoonnummer erop. Zo kan de klant de uitbater een seintje geven. Het oprijvlak kan worden opgeborgen na gebruik, waardoor ingrijpende verbouwingen overbodig zijn. Het biedt een praktische oplossing voor zowel de persoon met beperkte mobiliteit als voor de handelaar.

Voor de uitvoering van de bellende vlakken gaat stad Ninove een samenwerking aan met Dito vzw, een vereniging voor mensen met een beperking. Het project loopt t.e.m. december 2025. Op 30 augustus organiseert de stad met Dito vzw een grootschalige screeningsdag. Experts en vrijwilligers komen vrijblijvend langs bij alle horeca- en handelszaken in het centrum voor een korte toegankelijkheidsscreening. Handels- of horecazaken die interesse hebben, krijgen gratis advies en tips en kunnen een subsidie aanvragen om een bellend vlak op maat te verkrijgen. Ook horeca- of handelszaken buiten het centrum komen in aanmerking op aanvraag.

Winkels en horecazaken in Ninove en deelgemeenten die geïnteresseerd zijn om deel te nemen aan dit aanbod kunnen contact opnemen met Dito vzw, oost-vlaanderen@ditovzw.be of 09 333 58 02.

Ook vrijwilligers die interesse hebben om te helpen tijdens de screeningsdag op 30 augustus kunnen zich melden via Dito vzw.

Het toegankelijkheidsproject is een samenwerking tussen team welzijn van het Sociaal Huis en dienst lokale economie.