De Paling in Sint-Lievens-Esse viert 125-jarig bestaan

 

 

De Paling in Sint-Lievens-Esse viert 125-jarig bestaan

 

De geschiedenis van De Paling begon in  de tweede helft van de negentiende eeuw te Sint-Lievens-Esse, meer bepaald in “Den Merten Dierick”, een nu tot fermette verbouwde woning achter het huidige café De Paling. Daar werd Livinus Dierickx, de stichter van het café, in 1870 geboren. Livinus, in de volksmond bekend als Vientjen Palink, kocht eerst een bestaande boerderij, het huidig erf van de familie Rottiers ter hoogte van de Palingbeek. Om zich dan enkele jaren later te vestigen in een iets lager gelegen boerderijtje, pal aan diezelfde Palingbeek. Daar begon Vientjen de uitbating van een herberg met als uithangbord “De Paling”.

In 1899 kocht hij een bouwgrond op de schonenberg voor 1.000 BEF en hij bouwde er het huidige café met boerderij op voor 3.000 BEF. Bij zijn verhuis naar De Schonenberg bracht hij zijn uithangbord mee en doopte zijn nieuwe café weer De Paling. Vientjen werd opgevolgd door zijn dochter Marie-Louise, in de volksmond Wieze Palink genoemd. Wieze stierf in 1966. In datzelfde jaar huwde haar zoon Gomar met Lucie Ruythoorens en samen baatten ze het cafe verder uit. Het oorspronkelijk café werd onder impuls van Gomar en Lucie uitgebreid en werd een bekend volkscafe in en rond Sint-Lievens-Esse. In 1992 was er een tweede uitbreiding van de zaak en kwam Patricia in de zaak. In 1996 nam Patricia het café over, na het schielijk overlijden van Gomar. Tot op heden is Patricia de uitbaatster van het jubilerend café.

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan slaan drie verenigingen de handen in elkaar want ze willen deze verjaardag niet zomaar laten passeren. De WTC De Palingrijders, de Dartsclub De Palingsmijters en het buurtcomité In Ter Esse gaan tijdens het weekend van 31 augustus en 01 september waardin Patricia in de bloemetjes zetten. Het wordt een weekend vol muziek en activiteiten op de parking van het café.

Nog ter gelegenheid van 125 jaar De Paling heeft de brouwerij De Ryck een biertje gebrouwen: Het Palinkske. De brouwerij levert al eerlang haar bieren in De Paling en door deze jarenlange samenwerking kwam het feestbier tot stand. Dit als bekroning van de zeer lange samenwerking en een eerbetoon aan de rijke geschiedenis van het café.