Bib sluit in september en keert terug naar Kasteel van Egmont

Eerder reeds kon u in een NUUS-bericht vernemen dat de terugkeer van de Zottegemse stadsbibliotheek vanop haar tijdelijke locatie aan de Buke – oorspronkelijk was voorzien dat dit reeds in februari zou kunnen gebeuren – gepland is in de komende maand september. In een bericht vanuit de stad wordt nu bevestigd dat de renovatiewerken aan het Kasteel van Egmont waarmee in augustus 2022 gestart werd,  inderdaad bijna klaar zijn zodat de bib er binnenkort opnieuw haar intrek kan nemen. Na de vorige opfrisbeurt die in 1996 plaatsvond, stond ditmaal een grondig onderhoud van het dak en de afvoerbuizen op het programma, werden de natuurstenen gevels gerestaureerd en kreeg het interieur zijn vroegere grandeur terug. Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de binnenkant.

Om de hele verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, zal de bibliotheek van maandag 2 september tot en met zaterdag 28 september gesloten zijn. Tot en met zaterdag 31 augustus kan men dus nog terecht aan de Buke 44, vanaf maandag 30 september (van 14 tot 20 uur) opent de bib opnieuw de deuren in het Kasteel van Egmont. Gedurende die verhuisperiode zal de bibliotheek telefonisch moeilijk bereikbaar zijn en zullen mails slechts sporadisch kunnen beantwoord worden. Materialen die uitgeleend worden vanaf 5 augustus, zullen automatisch een inleverdatum tot in oktober krijgen en om iedereen daarna nog wat extra respijt te geven, zullen geen boetes aangerekend worden tijdens de eerste drie weken na de opening (tot en met 19 oktober).

Meegedeeld wordt nog dat de openingsuren van de bib dezelfde zullen blijven. Wel zullen de jeugdafdeling en het leescafé van plaats wisselen, m.a.w. de jeugdbib verhuist naar waar zich vroeger het leescafé bevond, en omgekeerd zal het leescafé in het voormalige 19de-eeuwse salon van het kasteel ingericht worden. De inleverbus/-schuif voor het binnenbrengen van geleende materialen buiten de openingsuren van de bib zal niet meer in de voordeur te vinden zijn maar bevindt zich voortaan zo’n 5 meter naar links. Naar aanleiding van de heropening op maandag 30 september zal er enkele dagen later, op zaterdag 5 oktober, ook nog een groot openingsfeest plaatsvinden en op 17 oktober zullen lagereschoolkinderen in een heuse ‘boekenstoet’ door het centrum van Zottegem opstappen. Hierover later meer info.

 

Lees ook:

Huurcontract bib Zottegem verlengd wegens vertraging restauratiewerken aan kasteel