Einde van een tijdperk in Elst : beenhouwerij De Koekelaere stopt

In Brakel-Elst is het morgen de laatste werkdag in Beenhouwerij De Koekelaere van Eric De Koekelaere en Christine De Pessemier. Zo komt er een einde aan 150 jaar traditie van vier generaties gaande van Francis, Fons, Raf en Eric.

Vele mensen  zullen de beenhouwerij gekend hebben aan de Geutelingenstraat in Elst. Van heinde en verre kwamen ze om het gekapt en de saucissen  met zijn kruidige smaak.  In 1993 werd er verhuisd naar de Ommegangstraat, in het imposante gebouw waar  een grote winkel en ook een feestzaal  is ondergebracht. In  feestzaal Ter Elst, hebben ontelbare koppels hun huwelijksfeest gevierd en vele verenigingen van Elst en Brakel hielden er hun jaarlijks eetfestijn of een andere activiteit. De zaal droeg zo bij tot het rijke verenigingsleven van Elst en Brakel.

Veel verandering in 40 jaar 

Eric De Koekelaere: “In 40 jaar is er veel veranderd achter de winkeltoog. De mensen willen meer dan een vers stuk vlees maar ook kant en klare gerechten die maar moeten opgewarmd worden. Vroeger slachtten we zelf onze varkens zodat je een beter zicht had op de kwaliteit. Het was volgens mij ook ecologischer omdat het volledige dier werd verwerkt op één plaats.”

Dorpswinkels moeten blijven 

Eric is ook voorstander van goede dorpswinkels want zij moeten bijdragen tot meer cohesie in een dorp. ” We  mogen niet vervallen  in een soort Bokrijk maar elk dorp moet zijn elementaire zaken trachten te behouden want anders worden het slaapdorpen.”

Opvolging niet vanzelfsprekend

Eric: ” Wij hebben  jaren goed gepresteerd en maar nu kregen we de kans om de zaak over te laten. Als die kans zich voordoet moet je die grijpen, we worden ook een dagje ouder. We geloven in het project van onze opvolgers Kristof De Backer en Stéphanie Veldeman die de zaak nu gaan klaar stomen in augustus om in september een nieuwe start te kunnen maken”

26 JULI 2024  

Eric: ” Morgen stoppen we met de zaak. Het is de laatste werkdag en  we gaan ons cliënteel trakteren op een drankje .”

 De toekomst

Eric en Christine worden dan wel een dagje ouder, aan stoppen met werken denken ze nog lang niet. Ze kunnen zich nu ten volle toeleggen op de wijnproductie in hun wijndomein Dorrebeek in Michelbeke. Op 25 augustus is er een opendeurdag in het kader van de Oostvlaamse wijntoer waarbij je 28 wijngaarden kan bezoeken.