Politie beboet meerdere bestuurders speedpedelecs op Denderjaagpad

Geraardsbergen. Het gebruik van speedpedelecs op het jaagpad langs de Dender vormt duidelijk een probleem. Daarom sloeg politie Geraardsbergen/Lierde – in samenwerking met twee medewerkers van Natuur&Bos – hun tenten op langs de Dender. Er werden verschillende processen-verbaal uitgeschreven.

Jaagpaden zijn in eerste instantie dienstwegen, maar zijn ook openbare weg, vaak uitsluitend voor fietsers en wandelaars. Maar ook vissers maken gebruik van het jaagpad. De maximale snelheid op het pad bedraagt 30 km/u. speedpedelecs zijn elektrische fietsen, halen een maximumsnelheid van 45 km/u en behoren tot de categorie van de bromfietsen. Daarom zijn ze op het jaagpad verboden.

‘Willen we een veilige en aangename omgeving creëren voor iedereen, dan kunnen speedpedelecs het jaagpad niet gebruiken’, laat Jan Lauwaet, commissaris Buurtpolitie, optekenen. Om rechtsgeldig met een speedpedelec op het jaagpad te rijden, moet ‘bromfietsen klasse P’ of ‘speed pedelecs’ expliciet vermeld staan als uitzondering op het verbodsbord.

Tijdens de controle op donderdag 18 juli werd ook gecontroleerd of wandelaars met hond een zakje bijhadden. Ook vissers werden aangesproken. ‘Dit leidde tot de opmaak van meerdere processen-verbaal, waaronder één voor alcoholgebruik op de openbare weg en één voor overtredingen inzake visserij. Verder werden op het jaagpad één bromfietser en 4 bestuurders van een speedpedelec aan de kant gezet. Ook hier werden de nodige processen-verbaal opgemaakt’, besluit Jan Lauwaet.

Julien Borremans

Voor meer info: Politie Geraardsbergen/Lierde