Peter’s Gallery op de Markt van Geraardsbergen wil lokale kunst en cultuur verankeren

Geraardsbergen. Op de hoek van de Markt en de Vesten komt een stijlvolle en ambitieuze kunstengalerie. Het project is een initiatief van de familie De Moyer en zal als eerbetoon aan wijlen Peter De Moyer de naam Peter’s Gallery krijgen. De opening van de galerie is voor eind 2024 voorzien.

Op de hoek van de Markt met de Vesten verrijst een nieuwbouw, die naast drie appartementen ook een kunstengalerie zal omvatten. Zo staat op de website van cultuurcafé The Preacher te lezen. The Preacher is een succesvol initiatief op de Markt van Geraardsbergen, dat door de kinderen van wijlen Peter De Moyer wordt uitgebaat. Griet, Tijl, Wouter en Pol maken er de dienst uit. Ook moeder Lucy steekt een handje toe en achter de schermen is ook Karel aanwezig.

Griet staat aan de wieg van het cultuurcafé en is het aanspreekpunt ‘voor mensen ‘die willen samenkomen rond cultuur en muziek’. Griet heeft een passie voor kunst, maar de familie De Moyer heeft ook een hartstocht voor schaken. Peter leerde zijn kinderen de eerste zetten op het schaakbord aan. Tijl werkt in The Preacher en geeft daarnaast nog schaakles aan de allerjongsten.

Kunst en cultuur verankeren
De streek rond Geraardsbergen heeft een sterk artistiek verleden. Het is de ambitie om deze kunstzinnige rijkdom in Peter’s Gallery te verankeren. Het is de bedoeling ‘om in te spelen op de vele artistieke aanvragen van externe organisaties, maar ook om onze eigen artistieke initiatieven te ontplooien’, staat op de website van The Preacher te lezen.

Uiteraard is het geen toeval dat Peter’s Gallery op de site van het ‘ouderlijk huis en thuis’ wordt gebouwd. ‘Onze papa zaliger heeft tijdens zijn leven heel veel aandacht gehad voor kunst en de persoonlijke band met kunstenaars. Vandaar ook de verwijzing naar zijn naam en ons eerbetoon aan hem.’

Peter De Moyer was naast een familieman ook bijzonder actief in de sport- en cultuurwereld in Geraardsbergen. Als flamingant was hij jarenlang actief in de Volksunie. Later maakte hij de overstap naar de Vlaamse Liberalen en Democraten. In 2003 overleed Peter aan een slepende ziekte en liet een vrouw en vijf kinderen achter.

Als eerbetoon wordt de kunstengalerie naar hem genoemd. ‘In Peters Gallery willen wij vooral Belgische kunstenaars de kans geven hun artistieke talenten te tonen aan het grote publiek. Hierbij vinden wij de lokale verankering heel belangrijk met heel veel aandacht voor de lokale kunstenaars uit eigen streek. Er zal daarbij ook een persoonlijke bibliotheek ter beschikking staan van de bezoeker.’

Ook zullen er van Peter’s Gallery verschillende kunst- en cultuurwandelingen vertrekken.

Voor meer info: https://thepreacher.be/

Julien Borremans

Beelden: The Preacher