‘Maak van oude bibliotheekgebouw sociaal restaurant dat lokale economie ondersteunt’

Geraardsbergen. Vooruit-Groen heeft de ambitie om van het oude bibliotheekgebouw in de Gasthuisstraat een sociaal restaurant te maken. ‘We willen aan zeer democratische prijzen kwaliteitsvolle maaltijden aanbieden die haalbaar zijn voor elke Geraardsbergenaar. Zo kan iedereen genieten van een gezonde en duurzame maaltijd’, aldus Stijn De Bock.

Door een sociaal restaurant in het oude bibliotheekgebouw onder te brengen, wil Vooruit-Groen niet alleen een nuttige invulling aan het pand geven, maar wil het ook een plek creëren waar iedereen welkom is.

‘Dit sociaal restaurant moet een aanvulling zijn op de lunches die de lokale HoReCa reeds aanbiedt. Daarom lijkt een systeem met een vrijetijdspas ons een goede oplossing. Deze pas geeft recht op een voorkeurtarief voor wie het echt nodig heeft, terwijl andere tarieven gelden voor de modale Geraardsbergenaar’, licht Stijn De Bock toe.

Dit project biedt volgens Monica Everaert mensen die moeilijk aan werk raken, een opstap naar de reguliere arbeidsmarkt. ‘Het is een kans voor hen om werkervaring op te doen en hun vaardigheden te ontwikkelen.’ Daarnaast is het voor Angela Van Dijck ook de bedoeling om met de lokale boeren samen te werken om verse, duurzame ingrediënten te gebruiken. ‘Op die manier ondersteun je ook de lokale economie.’

Het sociaal restaurant moet volgens Vooruit-Groen ook de ambitie hebben om ook uit te groeien tot een cateraar voor bijvoorbeeld de stedelijke rusthuizen Denderoord en Maretak.

Julien Borremans