© Google Streetview

Ook pastorie van Velzeke wordt verkocht

In een eerder NUUS-bericht kon u vernemen dat de verkoop van de pastorie in Erwetegem afgerond werd. Het stadsbestuur besliste reeds begin 2020 hiertoe over te gaan omdat het gebouw toen al zowat twee jaar niet meer gebruikt werd (nadat wijlen E.H. Amand Durieu verhuisde naar een rustoord in Zwalm-Roborst) en omdat de leegstand op middellange termijn tot verloedering zou leiden. Nadat eerst op de openbare zitdag van 16 mei vorig jaar de verwachte belangstelling van kandidaat-kopers uitbleef en er overigens een te laag bod werd uitgebracht – de instelprijs was vastgesteld op 320.000 euro – werd daarna besloten via de website van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat (biddit.be) een tweede procedure op te starten en deze online verkoop leverde uiteindelijk als hoogste bod 332.000 euro op.

Inmiddels is door het stadsbestuur beslist om ook de pastorie aan de Lippenhovestraat 188 in Velzeke van de hand te doen, eveneens omdat het gebouw al geruime tijd niet meer gebruikt wordt en om het verval ervan te voorkomen. Deze pastorie – totale kadastrale oppervlakte 20 are en 42 centiare – werd ongeveer 25 jaar bewoond door wijlen E.H. Frans Hendrickx die als pastoor van Elene (sinds 1992), Velzeke (sinds 1994), Leeuwergem (sinds 2006 ) en Oombergen (2015-2018) per 1 januari 2019 eervol ontslag kreeg en op pensioen ging (hij overleed eind vorig jaar op 24 december).

Zoals er tussen de beslissing tot verkoop van de pastorie in Erwetegem en de definitieve toewijzing ervan zo’n drie jaar verstreek, is ook de verkoop van de pastorie van Velzeke nog niet voor morgen. Volgens de normale gang van zaken moet voorafgaandelijk het bisdom een gunstig advies verlenen om het gebouw vrij te geven, moet bij het Agentschap Binnenlands Bestuur  de desaffectatie van de pastorie aangevraagd worden (d.w.z. de functie van pastoorswoning ontnomen zijn) en moet door de gemeenteraad de ontwerpakte met de algemene voorwaarden voor de verkoop nog goedgekeurd worden. De notarissen De Vuyst & Berlengé zijn aangesteld om de pastorie openbaar te verkopen (dit notariaat is ook gelast met de verkoop van de sportzaal Helios in de Kazernstraat in één lot met het achteraan aanpalende gebouw met ingang via de Nieuwstraat 40, zijnde de oud-dokterswoning van wijlen dr. Borremans waarin vroeger het Centrum voor Streekgeschiedenis ondergebracht was).