Volgens Brakelse meerderheid zijn de financiën gezond  – oppositie heeft vragen!

Tijdens de gemeenteraad van deze maand werd de jaarrekening 2023 goedgekeurd. Volgens schepen voor financiën Peter Vanderstuyf ( Open Vld) zijn de Brakelse financiën gezond. De oppositie heeft dan weer bemerkingen. Een overzicht.

Peter Vanderstuyf:” De goede cijfers zijn een combinatie van de éénmalige verhoogde doorstorting van de belastingen door de hogere overheid (14 maanden in plaats van 12 maanden), een efficiënter beleid, zo was er een gevoelige daling van de uitgaven aan goederen en diensten, en een besparing van 500.000 Euro door de daling van de energieprijzen. Dit resulteerde in een totale uitgave aan werkingskosten van 16 miljoen terwijl de ontvangsten 21 miljoen Euro bedroegen (o.a. 11,5 miljoen belastingen, 4,3 miljoen uit het gemeentefonds,…) en we dus een exploitatiesaldo van een kleine 5 miljoen Euro krijgen.

Door dit goede resultaat halen we voor 2023 een autofinancieringsmarge (AFM) van 3,2 miljoen Euro. De AFM is het resultaat van het exploitatiesaldo tegenover de jaarlijkse leningslasten en heeft de marge aan waarbinnen een bestuur in staat is om nieuwe investeringen te financieren. Deze AFM moet op einde van legislatuur wel nul of meer zijn en met een te verwachten AFM van een klein miljoen Euro scoort Brakel meer dan goed

Het is wel zo dat we in 2023 een liquiditeitsprobleem hadden omdat we aan het wachten waren op een aantal betalingen (o.a. een miljoen Euro van de Vlaamse overheid voor de financiering van de werken aan de Ronsesestraat, geplande verkopen,…). Omdat de rente in 2023 op zijn hoogste peil stond hebben we toen gekozen voor een straight loan van 2 miljoen Euro. Dit is een kredietlijn met een vast bedrag met een vooraf bepaalde rentevoet op korte termijn (< 1 jaar).

De bedoeling is nu om deze kredietlijn ofwel af te lossen (als de beloofde bedragen worden gestort) ofwel te vervangen door een lening op langere termijn aan veel gunstigere voorwaarden vermits de rente aan het zakken is. De beslissing hierover zal echter voor de volgende ploeg zijn.

In elk geval zijn de Brakelse financiën gezond, zonder enige belastingverhoging,  en kunnen wij in de toekomst met gemak de nodige investeringen doen om niet alleen ons patrimonium in stand te houden maar op de koop toe uit te breiden. “

 

Jan Haegeman : “geen reden om  halleluja te roepen.”

 

Jan Haegeman (N-VA): “Hoewel er inderdaad een positieve rekening wordt voorgelegd, is er hoegenaamd geen reden om halleluja te roepen. De gestegen autofinancieringsmarge is namelijk enkel te wijten aan éénmalige meevallers: zoals de éénmalige verhoogde doorstorting van de belastingen door de hogere overheid (14 maanden in plaats van 12 maanden). Ook in de toekomst worden nog éénmalige operaties – zoals de verkoop van het oude zwembad – meegerekend om in 2025 de wettelijk vereiste positieve autofinancieringsmarge te ronden.

De positieve flow is dus absoluut niet structureel. Dat terwijl we wel met structureel toegenomen kosten zitten, zoals extra leninglasten voor het nieuwe zwembad, toegenomen personeelskosten door de verschillende loonindexaties, enzovoort. De hoerastemming bij de meerderheid is niet meteen gerechtvaardigd.

De jaarrekening laat overigens ook duidelijk zien dat het gemeentebestuur in 2023 een 7,8 miljoen euro aan facturen had te betalen. Dit terwijl er maar een 5,5 miljoen euro aan werkingsinkomsten (belastingen, gemeentefonds,…) werd opgehaald. Dat betekent dus een negatieve cashflow van 2,3 miljoen euro in 2023. Terwijl er voor 2022 nochtans een positieve cashflow was van evenzeer 2,3 miljoen euro. Op één jaar tijd vliegt de liquiditeit van het gemeentebestuur – de mate waarin ze op korte termijn aan betalingen kunnen voldoen – met 4,6 miljoen euro naar beneden…

Het gevolg is dus… dat men moet gaan lenen om voldoende werkkapitaal te hebben… En dat terwijl onze schuld reeds geëxplodeerd is. Het klopt dat we er dankzij die meevallers iets beter voorstaan dan gevreesd. Maar met een schuldgraad (de verhouding eigen middelen ten opzichte van geleende middelen) van 18% komen we toch nog steeds ruim 2,5 keer hoger uit dan in 2020 (7%).

Als men in ogenschouw neemt dat ons nog een aantal onvermijdelijke zware investeringen te wachten staan, zoals de broodnodige renovatie van de sporthal (lekkend dak, versleten vloer, versleten stookinstallatie,…), het oplossen van de asbestproblematiek in heel wat gemeentelijke gebouwen, het gemeentehuis dat stilaan naar een status van ‘onbewoonbaarheid’ evolueert,… zou enige bescheidenheid bij de toestand van de gemeentefinanciën niet ongepast zijn. Integendeel.

Het is normaal dat een gemeentebestuur investeringen doet en daarvoor leningen aangaat. De investering in het zwembad was bijvoorbeeld een zware dobber maar komt uiteindelijk de Brakelaars ten goede. Dat zijn dus ook zeker verschoonbare elementen. Maar stop alstublieft met de voortdurende goednieuwsshow en durf verantwoordelijkheid te nemen. Niet alles is rozengeur en maneschijn, dat mag gerust toegegeven worden. Men kan dan tenminste op een eerlijke manier het debat aangaan.”

 

Veronique Lenvain: “De Brakelse belastingen zijn te hoog.”

Op basis van de jaarrekening van 2023 (toestand op 31/12) dienen wij vast te stellen dat de financiële situatie een stuk beter is dan voorgesteld op de laatste aanpassing van het meerjarenplan half december 2023. Dit zegt raadslid Veronique Lenvain (Vlaams Belang)

 

“Wij stellen dit vast daar de autofinancieringsmarge met 3.2 miljoen euro liefst 1.6 miljoen euro beter is dan voorzien,
voornamelijk een gevolg van het exploitatiesaldo.

Waarom ineens zo’n groot verschil? Op 2 weken tijd kunnen de inschattingen toch niet zo wijzigen?

Is het een politieke keuze om geplande/gewenste investeringen niet uit te voeren?

Uit de marge kunnen we alvast afleiden dat er voldoende ruimte is voor nieuw beleid/ bijkomende investeringen of een daling van de gemeentebelastingen.

Ik was steeds van mening dat dit bestuur voor lage belastingen stond… In Brakel is dit niet het geval.

Met een personenbelasting van maar liefst 8 procent scoren we in vergelijking met gelijkaardige en naburige gemeenten opvallend hoog.

Krijgen onze burgers zoveel meer in de plaats?

Integendeel, denken we maar aan alle projecten die stilgelegd zijn zoals de Cordenuit en podiumzaal enz.

Wat de podiumzaal betreft heeft schepen Marijn ons gezegd dat het uit het financiële voorzichtigheid was dat het project stilgelegd werd, doch op de laatste commissie hebben we vernomen dat het onmogelijk is daar te bouwen in een waterzieke zone, iets waar ik reeds lang voor heb gewaarschuwd, maar het college vond mijn opmerking belachelijk toen ik daarvoor aarschuwde.
Hoe komt het dat er zo’n slecht zicht is op de financiën.” Het Vlaams Belang heeft zich onthouden!

P.S De laatste gemeenteraad had plaats tussen de boeken in de BIB in Brakel. Er zijn er die dat een goede opstelling vonden terwijl anderen daar een andere mening over hadden omdat het onmogelijk is om de ganse raad te overschouwen ( hoek in de ruimte) . De geluidsinstallatie ontbrak eveneens op de laatste raad zodat het voor waarnemers terug moeilijk was om deze te volgen!