Onweersbuien met veel neerslag op korte tijd. Noodnummer 1722 geactiveerd

‘De luchtsoort waarin we ons bevinden is warm, vochtig en onstabiel. Dit zal ervoor zorgen dat er onweersbuien ontstaan’, laat Weerstation Vlaamse Ardennen – Erwetegem & D’Hoppe weten.

‘We starten vanochtend met veel wolken. Af en toe is ook en stukje blauwe lucht te zien. In het uiterste zuidoosten van onze streek valt momenteel nog wat regen. Bewolking samenhorend aan een onweerscomplex ten zuidoosten van Parijs, bereikt ons vanochtend. Plaatselijk kan daarin een (plens)buitje ontstaan.’

In de loop van de voormiddag is er af en toe een stukje blauwe lucht te zien. Na de doortocht van het onweercomplex afkomstig van het zuidoosten van Parijs – waaruit mogelijk een bui ontstaat – krijgen we tijdelijk wat meer opklaringen.

‘Daarna ontstaan waarschijnlijk verspreide onweersbuien, die veel neerslag op korte tijd kunnen lossen. Plaatselijk is ook wat hagel mogelijk. Zo’n onweer is een plaatselijke gebeurtenis. Het zal dus niet in elk dorp, in elke straat, of boven elk huisnummer tot onweer komen.’

Na een mogelijk droge periode met opklaringen volgen er deze avond opnieuw onweersbuien. De temperaturen lopen vandaag op tot maximaal 29°C. ‘Afhankelijk van de hoeveelheid zon, en de onweersbuien kan het dus vandaag wel opnieuw tropisch warm worden.’ De onweders kunnen gepaard gaan met hogere windstoten.

Het KMI waarschuwt met code geel. Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd voor het ganse land voor storm- en wateroverlast.

Voor meer info: https://www.facebook.com/WeerstationVlaamseArdennen

Julien Borremans

Beelden: Weerstation Vlaamse Ardennen – Erwetegem & D’Hoppe