Veel aandacht voor gigantsische muurschildering in centrum Herzele

Het zogenaamde ‘Straatje van de Vrede’, nabij de Groenlaan in het centrum van Herzele, is een attractie rijker. Street artist Joren Joshua nam de bakstenen gevel op de hoek van het Straatje van de Vrede met het Solleveld onder handen. “Voortaan zullen buurtbewoners en passanten er kunnen genieten van een oase van kleur!”, klinkt het vanuit het bestuur van Herzele.

Het lokaal bestuur Herzele en street art kenner Bjørn Van Poucke van All About Things (die onder andere aan het roer staat van het festival ‘The Crystal Ship’ in Oostende) stelden een denktank samen om het concept voor de muurtekening uit te werken. De denktank, waar onder meer mede-eigenaars van het appartementsgebouw in zetelden, koos na democratisch overleg voor een abstracte stijl. Op basis van de gekozen stijl werden er verschillende portfolio’s geselecteerd. Zo werd er uiteindelijk gekozen voor de illustrator Joren Joshua, wiens geestige en absurde illustraties het dagelijks leven op een humoristische wijze weergeven.

“Zijn tekeningen zijn doordrenkt van zowel een speelse kwaliteit als een zekere complexiteit. Sterk beïnvloed door graffiti en druktechnieken heeft Joren een grafische en dynamische persoonlijke stijl ontwikkeld, die hij al jaren met succes toepast op een grote verscheidenheid aan projecten”, licht bevoegd schepen van Cultuur Heidi Knop (Open VLD) toe. “In Herzele baseerde hij zich op de voorkeuren die naar voor gekomen zijn tijdens het participatieproject. De muurschildering moest vooral Herzeels zijn, met enkele typische elementen. Denk aan een molen, een fietser, bier en wijn, mensen ontmoeten … Daarmee rekening houdende, slaagde hij er wonderwel in om de rode bakstenen muur om te toveren tot een vrolijke oase van kleur. Dit najaar volgt er een muurschildering in Steenhuize van de bekende kunstenaar Case Maclaim. Voor de toekomst wordt er gewerkt aan een mogelijk street art concept met lokale kunstenaars. Wordt vervolgd…”