Egmont Cycling Race 2025 op woensdag 18 juni met aankomst in het stadscentrum (+ reactie)

Sinds de eerste organisatie ervan in 1934 in het Zottegem-van-toen was de wielerwedstrijd voor eliterenners met contract (de vroegere beroepsrenners of profs) ieder jaar op dinsdag het sportieve sluitstuk van de zomerkermis in augustus. Tot de traditionele “koers van kirmes Zottegem” die doorheen de jaren wel enkele keren een andere naam kreeg – nu Egmont Cycling Race – verleden jaar voor het eerst op (kermis)zondag en niet meer op (kermis)dinsdag geprogrammeerd werd. Naar aanleiding daarvan schreven we toen dat hiermee een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van dit jaarlijkse wielerhoogfeest aangesneden werd. Nu ziet het er echter naar uit dat dit hoofdstuk uit slechts één bladzijde zal bestaan want reeds volgend jaar begint weer een nieuw hoofdstuk.

Eerder dit jaar kwam er immers het nieuws over de afgelasting van de 88ste Egmont Cycling Race die normaal binnenkort op kermiszondag 18 augustus zou verreden worden. Omdat gevreesd werd dat de inrichting van het Belgisch kampioenschap wielrennen op 23 juni ll. een weerslag zou hebben op de sponsorinkomsten voor de Egmont Cycling Race, werd binnen de vzw Zottegemse Wielerclub beslist om geen onnodige financiële risico’s nemen en werd ervoor gekozen om de pauzeknop in te drukken, zo klonk het enkele maanden geleden. Als bijkomende reden voor de afgelasting werd ook nog aangehaald dat de renners tweemaal in evenveel maanden nagenoeg hetzelfde parcours zouden moeten rijden.

Na dus eerst de bekendmaking van de afgelasting voor dit jaar konden wij nu ook vernemen dat de editie van volgend jaar helemaal losgekoppeld wordt van de augustuskermis. Vanuit de Zottegemse Wielerclub is voorgesteld om de Egmont Cycling Race op woensdag 18 juni te organiseren en het college van burgemeester en schepenen heeft zich hiermee akkoord verklaard. Verwacht wordt dat deze datumkeuze ook het deelnemersveld kan ten goede komen omdat de Egmont Cycling Race dan voor de Belgische wielerploegen en renners kan doorgaan als laatste voorbereiding in eigen land op het nationaal kampioenschap dat in het daaropvolgend weekend op de kalender staat. Zoals vorig jaar (en ook bij het jongste BK) zal de start opnieuw in Sint-Lievens-Houtem plaatsvinden, de aankomst echter niet meer op de Buke maar in het stadscentrum (Stationsplein of Heldenlaan). De organisatie hoopt op deze manier de relatie met de binnenstad, lokale handelaars en sponsoren te verstevigen en een nieuw maatschappelijk draagvlak voor de wedstrijd te creëren, zo luidt het.

Voor alle duidelijkheid:  ook op kermisdinsdag zullen de wielerliefhebbers nog aan hun trekken komen. Omdat tradities er zijn om in ere te worden gehouden, nam de Zottegemse Wielerclub vorig jaar immers het engagement op om ook die dag een wielerwedstrijd te (blijven) organiseren. Zo konden de wielerliefhebbers toen de ‘première’ van de UCI 1.2-wedstrijd Egmont Cycling Race voor dames-elite meemaken en deze wedstrijd blijft wel op kermisdinsdag behouden: dit jaar op 20 augustus e.k., volgend jaar op 17 augustus 2025.

VERKLARING ZOTTEGEMSE WIELERCLUB

Voor bovenstaand artikel heeft NUUS zich gebaseerd op officiële documenten van Stad Zottegem (waarin sprake van voormeld voorstel, datum en goedkeuring door stadsbestuur). In een reactie hierop laat communicatieverantwoordelijke Mathias Bocksoen van vzw Zottegemse Wielerclub weten dat inderdaad bij het stadsbestuur een aanvraag werd gedaan om de Egmont Cycling Race los te koppelen van de augustuskermis – puur om verschillende opties te kunnen bestuderen – en dat de datum van 18 juni daarbij een van de pistes was. Inmiddels kwam er weliswaar het bericht van Belgium Cycling dat er geen toestemming gegeven wordt om op die datum een wedstrijd te organiseren. “We zijn bijgevolg nog steeds aan het bekijken hoe we de Egmont Cycling Race in 2025 zullen organiseren en we zullen hierover ten gepaste tijd communiceren. Ook de datum van de vrouwenwedstrijd kunnen we nog niet bevestigen”, zo luidt het vanuit de Zottegemse Wielerclub vzw.