Opwaardering van de Lierdse stationsomgeving komt in zicht.

In het bestuursprogramma voor de legislatuur 2019-2025 van Voor Lierde was de opwaardering van de parking aan het station een prioriteit.

Dit dossier liep echter om diverse redenen vertraging op. Zo werd er in eerste instantie onderhandeld met NMBS om de parking aan te kopen. Dit bleek voor NMBS geen optie. In een tweede fase werd gekeken of er via het concept “kleine wegenis” geen mogelijkheden waren om de parking te verfraaien doch deze bleken dan weer te beperkt voor het bestuur .

De laatste maanden kwam er echter schot in de zaak. Er werden nieuwe onderhandelingen gestart met de NMBS over een beheersovereenkomst. Deze overeenkomst, die voor onbepaalde tijd kan worden afgesloten, regelt juridische aspecten zoals eigendoms- en gebruiksrechten en stelt de gemeente in staat om de stationsparking op te waarderen.  Hiervoor werden verschillende studiebureaus benaderd om een conceptstudie te ontwikkelen.

Burgemeester Jurgen Soetens licht de plannen toe: “Vast staat dat de site dient te worden vergroend en dat er voldoende ruimte moet zijn voor de volwaardige uitbouw van een hoppinpunt. Dit omvat zones voor deelwagens, (elektrische) deelfietsen, flexwagens, combimobiliteitszuilen, en infrastructuur voor elektrische wagens, zoals laadpalen. Daarnaast voorzien we een fietsenstalling, de klassieke parking, en een kiss & ride zone. Ook de veiligheid moet als belangrijk item worden opgenomen in de beheersovereenkomst.”

“Door deze stap in het dossier maak ik me sterk dat er eindelijk werk kan gemaakt worden van een vernieuwde en veilige stationsomgeving. Het dossier zal verder worden voorbereid zodat het klaar staat ter besluitvorming aan het begin van de volgende legislatuur en ik hoop natuurlijk dat ik hier zelf verder werk van zal kunnen maken.” voegt Burgemeester Soetens er aan toe.