Yasmine en Jonas signeren hun eerste romantasy tijdens BookTok-event in Standaard Boekhandel

Geraardsbergen. Zaterdagnamiddag 3 augustus was het andermaal drummen in Standaard Boekhandel voor de zesde BookTok-event. De ganse namiddag kon je genieten van nieuwe titels die er werden geserveerd, en signeersessies van o.a. Yasmine Van Den Meersch uit de Oudenbergstad. Vele lezers van over heel Vlaanderen vonden via TikTok de weg naar Geraardsbergen.

Wie denkt dat sociale media de ontlezing – het minder lezen van o.a. boeken – in de hand werkt, heeft het in dit geval verkeerd voor. Meer zelfs, via #BookTok leerden Yasmine Van Den Meersch (26) uit Geraardsbergen en Jonas De Backer (28) uit Aalst elkaar kennen. Ze delen niet alleen de passie voor boeken, maar schreven samen een romantasy, een boek vol magische krachten en verboden liefdes.

Zaterdagnamiddag vormden zich een lange rij aan de signeertafel van o.a. Yasmine en Jonas voor hun debuut ‘The Season Trials’ of ‘De Seizoensproeven’. ‘Het boek is een romantasy, een fantasy met een flinke mix romance’, licht Yasmine toe. Via TikTok wisselden we de eerste ideeën uit om samen een boek te schrijven. ‘Het plot voor het boek kreeg snel vaste vorm. Daarna hebben we een uitlijning per hoofdstuk gedaan’, geeft Jonas mee. ‘De personages werden ingevuld en er werd een moodboard uitgewerkt.’ Het boek is uitgegeven bij Pelckmans en ligt sinds woensdag in de boekenhandel.

Minder scherm, meer lezen
Ook Laurien Vereecken (29) uit Brussel was van de partij. ‘Sex and the Shitty’ – een knipoogje naar de populaire Amerikaanse serie van begin deze eeuw – vormt ook haar debuut. Laurien heeft intussen al wat watertjes doorzwommen. Ze is auteur en comedian. Haar boek speelt zich niet af in de luxewijken en de dure uitgangsbuurten van New York. ‘Mijn boek speelt zich af in het echte leven’.

Bo Bridges Salem (28) was helemaal vanuit Leiden afgezakt om haar recentste boek ‘The Four Seasons Crown’ in de Standaard Boekhandel in Geraardsbergen voor te stellen en te signeren. B.B. Salem zit niet stil en heeft al verscheidene publicaties op haar naam staan. Schrijven combineert ze met de opvoeding van haar éénjarig zoontje.

Ook Tom De Cock van Qmusic kwam zijn laatste publicatie ‘Staal’ uit de Lily-saga voorstellen.

Via TikTok vonden heel wat jonge lezers – vooral vrouwen – de weg naar Geraardsbergen. Nina en Noyke kwamen helemaal vanuit Izegem om dit event bij te wonen. Ze werken daar in de plaatselijke Standaard Boekhandel. ‘Het event in Geraardsbergen is echt vernieuwend en is een voortrekker. We volgen Yasmine en Jonas al een tijdje.’ Nina en Noyke willen graag het voorbeeld van hun idolen volgen en hebben ook wel de goesting om een boek te schrijven. ‘Romantasy is een erg populair genre.’

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de jeugd veel meer gaan lezen. Vooral Engelstalige boeken. TikTok werkte als een brandversneller. Via een community worden er titels uitgewisseld en plannen gesmeed. ‘Dit heeft het eigenaardige gevolg dat we minder voor het scherm zitten en meer lezen’, aldus Noyke.

Meer informatie kan je vinden via: Standaard Boekhandel

Julien Borremans