Groen trekt met 23 geëngageerde kandidaten naar gemeenteraadsverkiezing

‘Met Groen verbindt’ staan we ook inhoudelijk met een ambitieus en concreet pakket klaar’

Met de slogan ‘Groen verbindt’ heeft Groen Oosterzele in een heel ontspannen sfeer in den ‘Zappa’ in Moortsele haar 23 kandidaten en programma voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezing op 13 oktober in Oosterzele. ‘We zijn fier op onze evenwichtige kandidatenlijst, waar gevestigde waarden en heel wat nieuwkomers samen verschillende generaties overspannen en inhoudelijke sterkte verzekeren. Wat de kandidaten gemeen hebben, ze engageren zich alle 23 voor een beter en mooier Oosterzele, hetzij door hun constructieve werk in de gemeenteraad, als vrijwilliger bij diverse verenigingen en in andere initiatieven. ‘Verbindende’ kandidaten die weten wat er leeft in Oosterzele en niet bang zijn om de handen uit de mouwen te steken’, klinkt het strijdvaardig.
Met deze 23 kandidaten trekt Groen naar de verkiezingen op 13 oktober
1. Jeroen Logghe
2. Maaike Afschrift
3. Simon Van der Heyden
4. Riet Deraeck
5. Babette Vanderhaeghen
6. Thomas Ringelé
7. Jan Sevenant
8. Lut Caekebeke
9. Dominiek Declercq
10. Mathieu Wille
11. Annelies Sevenant
12. Ingrid Musenbrock
13. Stijn Morsa
14. Mieke Sepelie
15. Jorgen Vervliet
16. Marc Laquiere
17. Sandra Vandamme
18. Alexandra De Backer
19. Cathy Goyvaerts
20. Luc Deschepper
21. Kathleen Galle
22. Frans Desloover
23. Steven Verstuyft
Groen Oosterzele als volgt zijn 23 kandidaten voor. Gemeenteraadslid en fractieleider Jeroen Logghe trekt de lijst. Als business analist bij Fluvius is hij onderlegd in energie en klimaat. Steven Verstuyft is lijstduwer. Met zijn rustige standvastigheid is hij als voorzitter al vele jaren de drijvende kracht achter Groen Oosterzele. Gemeenteraadslid Maaike Afschrift (2), een straffe madam die met haar pleidooi voor meer welzijnswerk bij de jongste federale verkiezingen maar liefst  6.119        stemmen kreeg. (Ze scoorde het best van alle Oosterzeelse kandidaten, een ronduit schitterende score).
Maturiteit brengen we met Simon Van der Heyden (3). Zijn dossierkennis is legendarisch. Riet Deraeck staat op 4, na haar carrière in het onderwijs en de sociale sector, zet ze zich in voor Broederlijk Delen, de gemeentelijke raad voor internationale solidariteit (GRIS), Lokaal Overleg Kinderopvang, leesclub bib,…Met jong geweld Thomas Ringelé (6), en vaste waarde Frans Desloover (22) wordt de kennis over welzijn en zorg verder aangevuld. Met 23 lentes, is Babette Vanderhaeghen (5), de jongste kandidate. Als dochter van Dominique Vanderhaeghen, een van de oprichters van Groen Oosterzele, zit het groene gedachten-goed in haar DNA. Ze bracht een deel van haar jeugd in Azië door, wat haar wereldbeeld danig verruimde. Inclusiviteit en duurzaamheid zijn haar passie. Marc Laquiere (16) is mede – oprichter van een school voor kinderen en jongeren met een ander ethnisch – culturele achtergrond. Lut Caekebele (8) en Dominiek Declercq (9) zijn doortastende Groene doeners. Hun warm hart klopt voor hun wijk Anker, waar ze graag een nog een mooiere plek willen maken waar ze o.a. een bos plantten. Jan Sevenant (7) en Ingrid Musenbrock (12) zijn werkzaam in het Secundair Kunstonderwijs. Naast hun specifieke interesses vinden ze veel voldoening in het begeleiden en enthousiasmeren van jonge creatievelingen. Met Annelies Sevenant (11) en Mathieu Wille (10) hebben we twee kandidaten die zowel professioneel en in hun vrije tijd met natuur, ruimtelijke ordening en duurzaamheid bezig zijn. Sinds jaar en dag zijn ze actief bij Natuurpunt Oosterzele en lid van respectievelijk de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening (GECORO) en milieu en natuurraad (Mina-raad). Luc Deschepper (20), lesgever groenmanagement in het hoger onderwijs, vult deze ‘groene expertise’ aan. Drie andere nieuwkomers: Stijn Morsa (13), Cathy Goyvaerts (19) zijn beiden professioneel bezig met duurzame (plantaardige) voeding. Sandra Vandamme (17) is gepassioneerd door biologisch (moes)tuinieren. Nog meer engagement hebben we op plaats 14 met Mieke Sepelie (Ferm, Samana), plaats 15,  Ook Jorgen Vervliet (Fietsersbond Oosterzele) en plaats 18, Alexandra De Backer (Repaircafé Oosterzele, Wereldwinkel). Met Katheen Galle (21), experte management, garanderen we tenslotte dat alles organisatorisch in goede banen wordt geleid.
‘VRV – site, geen prestigeproject, wel snelle ingebruikname’
Met ‘Groen verbindt’ staat Groen Oosterzele ook inhoudelijk met een ambitieus en concreet pakket voorstellen klaar. Hiervoor hebben we goed geluisterd naar de mensen, gerichte gesprekken gevoerd, memoranda en wensen van diverse verenigingen en raden goed gelezen, experten geraadpleegd en aangevuld met de ideeën van onze mensen. Op die basis werden voor diverse beleidsthema’s een ‘dossier’ opgemaakt. Veel aandacht gaat er o.a naar het ontwikkelen van een ‘beleidsplan ruimte’ voor onze gemeente. Een visie op de ruimtelijke ordening voor de toekomst van onze landelijke gemeente met plaats voor wonen, landbouw, (duurzame) ondernemingen, natuur en recreatie. Landelijkheid uitgespeeld als een troef. Ook mobiliteit, met meer aandacht voor veilige fietsverbindingen, echte fietsstraten, pleiten voor beter openbaar vervoer, een N42 met veilige oversteekplaatsen,…staat heel hoog op de agenda. We vragen om een schepen van ruimtelijke ordening en mobiliteit.
Met groenere aantrekkelijke dorpspleinen en publieke ruimte, en het stimuleren van nabije diensten, willen we de dorpskernen versterken en lokale handel een boost geven. Baanwinkels weren we liever. Ook natuur en milieu krijgen uitgebreid aandacht met voorstellen voor grotere toegankelijke natuurgebieden, de uitvoering van het hemelwaterplan, strijd tegen zwerfvuil en erosie, werk maken van dierenwelzijn. In plaats van te polariseren, willen we de dialoog tussen natuur en landbouw faciliteren. Bovenal willen we van Oosterzele een ‘zorgzame buurt’ maken, waar iedereen meetelt en gehoord wordt. De VRV – site zien we als een centrale hotspot voor de toekomstgerichte vrijetijdsbesteding, zeker voor jeugdverenigingen), en ook voor andere generaties. We willen hier geen nieuw geldverslindend  prestigeproject, maar een snelle ingebruikname, en experimentele co-creatie waar alle inwoners hun gading vinden en verenigingen thuis zijn. Als achtste thema hebben we heel bewust gekozen voor ‘politieke cultuur en bestuur’. Groen Oosterzele wil breken met de huidige weinig transparante politiek, met het gebrek aan luisterbereidheid en samenwerking, waar inspraak pas achteraf komt,…We staan voor een nieuw ‘contract’ tussen politici onderling, tussen bestuur en administratie, bestuur en adviesraden, verenigingen en burgers. Enkel door samen te werken en iedereen te betrekken, kunnen we de uitgebreide expertise die in Oosterzele aanwezig is ten volle benutten. Groen verbindt’, klinkt het bij Groen Oosterzele. Het volledig programma met alle voorstellen is binnenkort beschikbaar op www.groenoosterzele.be en www.facebook.com/Groen Oosterzele. (marcel van de vijver, foto’s danny de lobelle).