Goeferdinge. Honderd buurtbewoners hebben bezwaar aangetekend tegen de aanleg van een nieuwe wijk voor de verkaveling Steenbakkerij-Noord. ‘Er komt 15.046 m² aangesloten verharding bij, wat voor nog meer wateroverlast zal zorgen. Dan zwijgen we nog over de extra verkeersdrukte. De wijk is al vol gebouwd’, laat een buurtbewoner optekenen. ‘Hoe zit het eigenlijk met de betonstop?’ De onvrede is groot.
In het binnengebied tussen Steenbakkerij, Oudenaardsestraat en Waaienberg, zijn er 13 loten voor open bebouwing, 40 loten voor halfopen, 16 loten voor gesloten bebouwing, 3 loten voor stapelwoningen en 1 lot voor een cohousingproject met 10 woonentiteiten verkaveld, opgesplitst in een kleinere en een grotere wijk.
‘De bezwaren zijn voornamelijk gebaseerd op de risico’s van wateroverlast, schending van het evenwicht van eigendomsrecht en de gevolgen voor de verkeersveiligheid’, laat een bewoonster weten. ‘Onbegrijpelijk’, geeft een andere buurtbewoner nog mee. ‘De wijk wordt vol gebouwd. Kinderen kunnen niet meer op straat spelen en er razen voortdurend wagens door de wijk.’
Wateroverlast
De buurtbewoners maken zich grote zorgen omdat bij hevige regenval het water van het binnengebied nu al de aanpalende huizen binnenstroomt. De ondergrond is leem, waar het water moeilijk in infiltreert. ‘Wat zal dat worden als er binnenkort 15.046 m² aaneengesloten verharding bij komt?’ Vraagt een buurtbewoner zich af.
Verschillende buurtbewoners kampen bij hevige neerslag al jaren met ernstige wateroverlast. ‘De bodemgesteldheid en het huidige waterafvoersysteem zijn onvoldoende om extra belasting door bijkomende bebouwing te dragen’, laten de buurtbewoners in hun bezwaar weten. De geplande verkaveling zal volgens de buurbewoners leiden tot een toename van verharde oppervlakten. ‘Hierdoor kan het regenwater onvoldoende infiltreren en neemt de kans op wateroverlast toe. De impact van de weersextremen laat zich echter meer en meer voelen.’ Zo worden we meer en meer geconfronteerd met extreme regenval met grootschalige overstromingen.
Provincie Oost-Vlaanderen verleent een ongunstig advies omdat de negatieve effecten van de afwatering van de verharde oppervlakken te weinig worden gemilderd. Daarnaast zijn er nog enkele technische tekortkomingen die kunnen worden weggewerkt. Ook de Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening (GECORO) wijst op de grote oppervlakte aan verharding, maar verleent wel een gunstig advies.
Verkeersveiligheid
Ook maken de buurtbewoner zich zorgen over de verkeersveiligheid. Er worden twee parkeerplaatsen per woning voorzien. ‘Extra woningen zullen ongetwijfeld leiden tot een toename van het aantal voertuigen.’
‘Hoe zit het eigenlijk met de aangekondigde betonstop?’ Vraagt een andere buurtbewoner zich af. ‘De wijk is volgebouwd en de overheid heeft de mond vol over ontharding, maar in de praktijk zien we net het omgekeerde gebeuren. Er komt steeds meer verharding bij.’
Bovendien is er volgens de bezwaarindieners ‘een schending van het evenwicht van eigendomsrecht’, wat wil zeggen dat de waarde van de kavels van de buurtbewoners en de nieuwe wijk niet in evenwicht zijn.
De buurtbewoners dringen aan om het project te evalueren en alternatieve oplossingen te overwegen ‘die de negatieve gevolgen voor waterbeheer en verkeersveiligheid beperken’.
De foto is genomen aan een geplande toegang tot de nieuwe wijk. Op de foto zie je een flinke delegatie van de bezwaarindieners.
Hieronder zie je een aantal foto’s van de wateroverlast bij een aantal eigenaars, aanpalend aan het perceel waarop de nieuwe verkaveling komt.
Julien Borremans