CD&V Zottegem: schepenen ruziën over de tweede plaats

In een vorig NUUS-artikel naar aanleiding van een CD&V-persbericht hierover (zie via deze link) kunt u lezen rond de voorstelling van een aantal CD&V-kandidaten voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Blijkbaar liep de samenstelling van de kandidatenlijst bij CD&V echter niet van een leien dakje (waarmee wij niet willen zeggen dat dit bij de andere politieke families wel het geval was, red.). Zo kon u ruim een jaar geleden in een NUUS-artikel (zie via deze link) vernemen dat er toen reeds enkele maanden tevoren gesprekken waren aangeknoopt met huidig coalitiepartner N-VA om ook als kartelpartners met één gezamenlijke kandidatenlijst naar de Zottegemse kiezer te trekken. Die onderhandelingen liepen echter met een sisser af.

Naar wij nu nog vernamen (uit een daarbij betrokken bron), verliep daarna de toewijzing van de plaatsen op de CD&V-kandidatenlijst ook niet helemaal ‘in peis en vree’. Zo was er een strijd voor de tweede plaats tussen Lieselotte De Roover en Leen Goossens, allebei schepen binnen het huidige stadsbestuur. Eerstgenoemde maakte daarop aanspraak omdat zij bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen op de vierde plaats meer naamstemmen verzamelde. Leen Goossens eiste de tweede plaats opnieuw op nadat ze die ook al in 2012 en 2018 toegewezen kreeg en maakte overigens tevens gewag van een overstap naar N-VA wanneer haar ‘recht’ niet zou ingewilligd worden, aldus onze bron.

Dit laatste werd alvast niet tegengesproken vanuit het CD&V-bestuur dat intussen dus de knoop doorhakte, de tweede plaats op de kandidatenlijst aan Lieselotte De Roover toewees en de lijstduwersplaats aan Leen Goossens. Op onze vraag naar haar reactie hierop beperkt laatstgenoemde zich tot “voor deze beslissing verwijs ik naar de voorzitter”, zijnde Jonah Penninck die meer commentaar uit de weg gaat en het ook houdt bij: “Onze partij heeft altijd al een traditie van sterke lijstduwers gehad. Verder wens ik daar eigenlijk niet officieel op te reageren.”

Ter informatie en volledigheidshalve nog deze cijfers qua naamstemmen waarvan sprake eerder in de tekst. Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 behaalde Leen Goossens, op de tweede plaats op de CD&V-lijst, 1018 naamstemmen (in 2012 , ook plaats 2, 1083 stemmen). Lieselotte De Roover behaalde in 2018, op de vierde plaats, 1160 naamstemmen (in 2012, op plaats 10, 820 stemmen).