©LievenDetemmerman

Document uit 1646 teruggevonden tijdens restauratie van windhaan op de Sint-Annakerk in Bottelare

DE HAAN BLINKT WEER

©LievenDetemmerman

De afgelopen jaren werd de kerk getroffen door stormweer en de laatste renovatie dateerde al van zo’n 30 jaar geleden, in 1988. Daardoor werd de zogenoemde “kathedraal van Merelbeke” geteisterd door loszittende stenen en houtrot in de koepel. “Zeker 20 jaar lang zal de kerk gerenoveerd worden”, zegt Demil. Die renovatie begon in februari.

Tijdens de eerste fase werd de westtoren en haar gouden windhaan onder handen genomen. In de gouden bol onder de windhaan vonden we documenten terug uit 1646 en 1988, van bij de vorige renovatie. In het document van de eerste pastoor Judocus van Lekenburne uit 1646 bevestigt hij de echtheid van het Sint-Annabeeld, de pastoor die de renovatie in 1988 meemaakte, is er vandaag niet meer, maar we hadden wel een sterk vermoeden dat het document daarin zat”, zegt Demil. Tijdens de renovatie in 1988 werd het document dus weer in de bol onder de windhaan gestoken, maar dat wisten we niet zeker. Bij de renovatie van de westtoren werd  de windhaan opgepoetst.

©LievenDetemmerman

Voor de terugplaatsing, zal de haan gezegend worden tijdens de Eucharistieviering van zaterdag 15 juni door J. de Jonghe, Vicaris-Generaal.Bij die gelegenheid zullen ook documenten van 1646 en 1988 toegevoegd worden in de bol van de haan evenals een nota i.v.m. de huidige renovatie.
De haan op de toren wijst in de eerste plaats de windrichting aan. Maar symbolisch zou de haan verwijzen naar de verloochening van Petrus. Het is een oproep aan ieder van ons om trouw te blijven aan het geloof.

 

 

 

 

 

 

©LievenDetemmerman

Bedevaartsoord

Op het dorpsplein stond sinds de middeleeuwen een kapel met een Sint-Annabeeld erin. Volgens het mirakelboek van Bottelare zou daar in 1624 een wonderbaarlijke genezing hebben plaatsgevonden. De Sint-Annakapel groeide uit tot een bedevaartsoord waar elk jaar heel wat mensen zelfs van Harelbeke, troost en toevlucht zochten voor allerhande ziektes.  Het aantal pelgrims bleef aangroeien en Bottelare werd een van de belangrijkste bedevaartsplaatsen in Vlaanderen. Het Sint-Annabeeld werd verplaats naar de parochiekerk.