Gemeente Zwalm zet zelf eerste stap in onthardingsplan: 500 m² tegels vervangen door waterdoorlatend alternatief

 

De gemeente Zwalm heeft een belangrijke stap gezet in haar eigen onthardingsplan door 500 m² aan kapotte en loszittende tegels aan de voor- en zijkant van het gemeentehuis uit te breken en te vervangen door een waterdoorlatend alternatief. Hiermee geeft de gemeente het goede voorbeeld in haar streven naar meer natuurlijke en duurzame publieke ruimte. Deze werken werden bovendien deels met subsidies gefinancierd.

Schepen Francia Neirinck (voorZwalm) legt uit: “Bij alle werken, renovaties en projecten die we uitvoeren, toetsen we o.m. ook de opportuniteit af om te ontharden. Dit betekent dat we onderzoeken of we verharde oppervlakten kunnen omzetten in natuurlijke alternatieven. Toen we vaststelden dat de tegels aan het gemeentehuis dringend aan vervanging toe waren, hebben we dan ook de kans gegrepen om deze grote oppervlakte te ontharden. Dat we deze werken deels met subsidies konden laten uitvoeren is uiteraard mooi meegenomen.”

 

De uitgesloopte tegels zijn inmiddels vervangen door een waterdoorlatend alternatief, met roosters die ondertussen al ingezaaid werden. Ondanks de ontharding heeft de gemeente gezorgd voor een gemakkelijk toegankelijk pad voor alle bezoekers van het gemeentehuis.

 

“Dit levert niet alleen een enorme esthetische verbetering op, maar levert ook een positieve bijdrage aan de waterhuishouding en het lokale microklimaat. Op deze manier zetten we een zoveelste stap naar een klimaatrobuuster Zwalm” voegt schepen Neirinck toe.

“Ze bedankt ook de gemeentelijke diensten voor hun inzet om de werkzaamheden veilig te laten verlopen met zo weinig mogelijk hinder voor het personeel en de bezoekers.

 

Met deze actie toont de gemeente Zwalm haar toewijding aan het verduurzamen van de publieke ruimte en hoopt met deze stap anderen te inspireren om mee te werken aan een gezonder en aantrekkelijker leefmilieu. Het onthardingsplan is één van de vele initiatieven die bijdragen aan een betere leefkwaliteit en milieu in Zwalm.”