Na 20 jaar opent zomerkermis in Zottegem-centrum opnieuw met ‘stadsloop’

Vroeger gebeurde het jarenlang dat de augustuskermis in het Zottegemse stadscentrum niet alleen op dinsdag afgesloten werd met de traditionele wielerwedstrijd maar ook op zaterdag geopend werd met loopwedstrijden. Totdat in 2004 – naar verluidt dwong vooral de financiële kant van de organisatie het toenmalige bestuur van Zottegem Atletiek hiertoe – de langeafstandsloop (oorspronkelijk een halve marathon, later een tienmijlsloop) van de kermisaffiche geschrapt werd. Enkel de jeugdloop en joggingwedstrijd bleven behouden en ook werd hiervoor sindsdien niet meer in de binnenstad maar op het sportstadion in Bevegem afspraak gemaakt, intussen onder de nieuwe naam ‘Egmontloop’.

Hoewel hiervan geen melding wordt gemaakt in de ‘kermisaankondigingen’ die vanuit de stad reeds werden verspreid, wordt na 20 jaar afwezigheid  nu echter door het vernieuwde bestuur van Zottegem Atletiek weer aangeknoopt met de vroegere traditie en wordt voor de 42ste editie van de Egmontloop op zaterdag 17 augustus teruggekeerd naar het kermisvierende stadscentrum, weliswaar nu in de vroege namiddag en niet meer in de vooravond zoals weleer. Op het programma van deze ‘stadsloop’ staan wedstrijden voor kids en een jogging / loopwedstrijd, dus voor zowel de recreatieve loper als de geoefende hardloper. Centrale locatie is het Stationsplein voor start / aankomst, inschrijving en/of afhalen borstnummer, drankgelegenheid.

PROGRAMMA

  • Eerst lopen vanaf 13 uur de kinderen in 3 leeftijdscategorieën (geboortejaar 2018 en later, 2015 – 2017 en 2012 – 2014) respectievelijk 200, 400 en 800 meter, zijnde één of twee of vier keer heen en terug tussen Stationsplein en Markt. Deelname kost 4 euro bij online voorinschrijving en 6 euro ter plaatse.
  • Bij de eigenlijke Egmontloop over een parcours van 3 km doorkruisen de deelnemers zowel het kermisgebeuren als andere centrumstraten via: Stationsplein, Van Aelbrouckstraat, Sint-Annastraat, F. De Beckstraat, G. Schockaertstraat, Montmartre, Burg. F. De Meyerstraat, Meerlaan, Hoogstraat, Markt, Heldenlaan, Graaf van Egmontstraat, Meersstraat (parking), Leirensweg, Beislovenstraat, Kasteelpad, Heldenlaan, Markt en Stationsstraat (aankomst t.h.v. café Cambrinus). De deelnemers kunnen naar eigen vermogen kiezen voor een afstand van 3 km (1 ronde), 6 km (2 ronden) of 12 km (4 ronden), met gezamenlijke start om 14 uur op het Stationsplein. Deelname kost 10 euro bij online voorinschrijving en 15 euro ter plaatse.-
  • De top-drie van zowel iedere jeugdwedstrijd als de Egmontloop (elke afstand, mannen / vrouwen, seniores / masters) komt op het podium. Om praktische redenen wordt gevraagd op voorhand online in te schrijven. Dit kan tot vrijdagavond 16 augustus om 22 uur via www.egmontloop.be/inschrijvingen.