PAKOV “de paardenkwekers van Oost-Vlaanderen vieren 100jaar bestaan

Op zondag 4 augustus 2024 ging de viering van 100jaar PAKOV door in  “De Strohoeve” te Wortegem-Petegem bij Willy Naessens. Er werd gestart met een receptie, een rond leiding van de prachtige collectie koetsen en nadien genieten van allerlei randanimatie voor groot en klein.

Korte geschiedenis en doel van PAKOV

Tot in de 19de eeuw gebeurde de veredeling door willekeurig kruisen met uitheemse rassen, of gewoon wat er ter beschikking was. Daardoor was er een zeer grote verscheidenheid aan types van paarden. In het streven naar een meer uniform trekpaard werd eind de negentiende eeuw  de stamboekwerking opgericht. Zo werd de basis gelegd voor wat later koninklijke maatschappij van het Belgisch Trekpaard zou worden (KMBT).

De bedoeling was de trekpaarden te registreren in een stamboek en via keuringen en selectie te komen tot een uniform type van trekpaard. En het werd een succes, in begin van de 20ste eeuw was het Begisch Trekpaard wereldwijd gekend. Bijvoorbeeld in 1913 werden er 35 000 veulens geboren en tienduizenden paarden werden geëxporteerd naar landen als  Amerika, Canada, Rusland, Zweden, Duitsland, Frankrijk, Nederland en Italië.

Omdat dit stamboek zo’n sterke groei kende, werden rond 1920 de provinciale verenigingen opgericht. Voor Oost-Vlaanderen werd het  “De hengstenhouders en paardenkwekers”, met als eerste voorzitter Alfons Van Poucke uit Nazareth.  Dit werd in 1924 officieel gepubliceerd in het staadsblad. Later werd de naam gewijzigd naar “de paardenkwekers van Oost-Vlaanderen” of afgekort PAKOV.

Trekpaarden waren tot in de jaren 1950 van uitermate groot economisch belang zowel in de landbouw als in handel en nijverheid. Begin jaren tachtig raakte de fokkerij van het Belgisch Trekpaard een beetje in het slop. Het trekpaard had zijn bestemming in de landbouw nagenoeg volledig verloren. Het trekpaard wordt vandaag vooral gebruikt als een recreatiepaard. Daarvoor is ook het streefdoel van de fokkerij wat gewijzigd. Men streeft vooral naar een paard dat makkelijk te onderhouden is , rasadel uitstraalt en bovendien een rustig en vriendelijk karakter heeft. Ook wordt meer aandacht besteed aan de kleurverscheidenheid.

PAKOV verenigd de fokkers en houders van trekpaarden die nog steeds met zeer veel passie ons paardenras willen koesteren en verbeteren. Onze provincie vertegenwoordigt vandaag ongeveer veertig procent van de Vlaamse fokkerij.