Bus van De Lijn rijdt over riooldeksel en eindigt zo goed als total loss. ‘Het kon veel erger.’

Idegem. Rond 18.45 uur reed een bus van De Lijn over een riooldeksel. Het deksel veerde recht en bracht zware schade aan de bus toe. De bus kon geen meter meer verder rijden en blokkeerde 3 uur lang de Driesstraat in Idegem. De tien reizigers kwamen er met de schrik vanaf.

Maandag 19 augustus is een dag dat Marc Cloetens (62) uit Lierde lang zal bijblijven. Voordien was hij slager, maar sinds anderhalf jaar rijdt hij met de bus voor De Lijn. Rond 18.30 uur kwam hij vanuit de Bareelstraat de Driesstraat ingedraaid. ‘Ik moest mijn bocht ruim nemen en reed over een riooldeksel’, vertelt de man. Het deksel veerde door de schok recht en richtte aan de onderkant over de ganse lengte van de bus zware schade aan.

‘De schok was zo hevig dat de voorruit barstte en een zijruit van de bus stuksprong. Bovendien klapten de deuren open. De klapdeuren vooraan sprongen zelf uit de hengsels’, licht Marc Cloetens toe. Onmiddellijk schiet een noodprocedure ingang waardoor de bus ogenblikkelijk stilvalt. Een reiziger kreeg het glas van de zijruit over zich heen, maar kwam er samen met de negen andere met de schrik vanaf.

De bus is zo goed als nieuw en rijdt elektrisch. ‘Goed dat de batterijen bovenaan de bus zijn geïnstalleerd en niet onderaan, want dan zou het voertuig zijn uitgebrand. Wie weet waren er dan geen slachtoffers gevallen. Het kon veel erger.’

De politie sloot de Driesstraat tussen de Bareel- en de Ankerstraat af. Het verkeer moest noodgedwongen omrijden. De reizigers van de bus zetten hun reis op eigen houtje verder. Enkele uren later werd de bus getakeld.

Julien Borremans