AZ Sint-Elisabeth: tijdelijke hinder voor ingebruikneming van nieuw NMR-toestel

In de komende maand september wordt binnen de dienst radiologie van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem het huidige NMR-toestel vervangen door een moderner Siemens Magnetom Sola-apparaat. Teneinde de continuïteit van de zorg te kunnen garanderen, zal nog tot 22 september gebruikgemaakt worden van een mobiel NMR-toestel dat sinds voorbije dinsdag 20 augustus een plaats heeft in een container unit aan de voorkant van het ziekenhuis (zie foto). Gerekend wordt dat over vier weken de complexe procedure voor de afbraak van het huidige en de installatie van het nieuwe toestel helemaal achter de rug zal zijn.

Morgen maandag 26 augustus wordt om 9 uur gestart met de werken voor het weghalen van het huidige NMR-apparaat dat door middel van een grote kraan via en door het dak zal gehesen worden. Tijdens deze werkzaamheden zal er zowel in als rond het ziekenhuis tijdelijk enige hinder zijn en worden er veiligheidsmaatregelen genomen. Van 5 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s middags worden de toegangswegen naar de voorkant van het ziekenhuis zowel ter hoogte van de Godveerdegemstraat als t.h.v. de De Colfmackerstraat/L. Lefèvrestraat afgesloten. De nieuwe parking P2 en de kiss & ride-zones aan het ziekenhuis en dagziekenhuis zijn niet bereikbaar. Er worden stewards voorzien om de auto’s om te leiden naar parking P1 aan de achterkant van het ziekenhuis.

Voor de installatie van het nieuwe NMR-toestel moeten dezelfde werkzaamheden (in omgekeerde werkwijze) uitgevoerd worden. Dan zal het nieuwe apparaat met behulp van een grote kraan van buitenaf gehesen en via het dak binnen op de dienst radiologie geplaatst worden. De uitvoering hiervan is voorlopig gepland op dinsdag 3 september, maar kan nog (moeten) verplaatst worden door ongunstige weersomstandigheden. Meer info hierover volgt later. Voorzien wordt dat het nieuwe NMR-toestel op maandag 23 september voor het eerst in gebruik zal kunnen genomen worden en vanaf woensdag 25 september op volle toeren zal kunnen draaien.

Met dergelijke continue investeringen en innovatie qua apparatuur wil het AZ Sint-Elisabeth uiteraard de optimale zorg voor de patiënten bevorderen. In vergelijking met het vorige kan het nieuwe toestel sneller MRI-beelden maken, zonder verlies van kwaliteit, mede dankzij het gebruik van artificiële intelligentie (AI). Dit resulteert in meer gedetailleerde beelden die op hun beurt leiden tot betere en nauwkeuriger diagnoses. Daarnaast biedt het nieuwe toestel eveneens meer comfort voor de patiënt. De onderzoekstunnel heeft immers een bredere opening, wat het beklemmende gevoel vermindert. Ook is het toestel uitgerust met slimme sensoren die de ademhaling van de patiënt detecteren, waardoor het aantal ademhalingsstops tijdens het onderzoek wordt beperkt.